نخل اریکا که با نام های انگلیسی butterfly palm و  areca palm نیز شناخته می شود، از خانواده Arecaceae می باشد و نام علمی آن areca lutescens است. این گیاه بومی ماداگاسکار است و برگ هایی باریک و کشیده دارد که به رنگ های سبز تیره و یا زرد و سبز هستند. ارتفاع این گیاه گاهی تا ۶ متر نیز می رسد. نخل اریکا علاوه بر زیبایی و تطبیق پذیر بودن نسبت به محیط اطرافش، مزایای دیگری نیز دارد که موجب می شود آن را به عنوان یک گیاه آپارتمانی انتخاب کنید. این گیاهِ زیبا یک تصفیه کننده‌ی هوای طبیعی است و می تواند برخی سموم موجود در هوا مثل هیدرو کربن ها و تولوئن را از بین ببرد. علاوه بر این، نخل اریکا مرطوب کننده‌ی هوا نیز محسوب می شود. به طوری که یک نخل اریکا در ارتفاع ۲ متر، می تواند روزانه حدود یک لیتر آب را از طریق تبخیر به هوا بیفزاید.

شیوه نگهداری نخل اریکا

شرایط نگهداری نخل اریکا

دما:

از آنجایی که نخل اریکا بومی مناطق گرمسیری می باشد، در محیط های گرم رشد بهتری خواهد داشت. این گیاه در برابر سرمای زمستان دوام نمی آورد و حتما باید در فصول سرد سال، در محیط خانه نگهداری شود. دمای مناسب برای نگهداری نخل اریکا دمایی حدود ۱۵ الی ۳۰ درجه سانتی گراد می باشد. به هیچ عنوان این گیاه را در کنار شوفاژ و وسایل گرمایشی قرار ندهید.

نور:

اریکا به نور متوسط و غیر مستقیم نیازمند است و حتی در سایه نیز توانایی رشد دارد. اما قرار دادن آن در شرایط پر نورتر قطعا رشد بهتری را به ارمغان می آورد. کمبود نور باعث کمرنگ شدن برگ های گیاه و افتادگی آنها می شود. تابش شدید و مستقیم نیز حاشیه و نوک برگ ها را خواهد سوزاند. بنابراین بهترین مکان برای نگهداری اریکا، کنار پنجره های جنوبی می باشد.

آبیاری:

نخل اریکا در فصل رشد (بهار و تابستان) به آبیاری نسبتا زیادی نیاز دارد که این میزان در فصول سرد کاهش میابد. اریکا به آبیاری منظم نیاز دارد پس هرگاه سطح خاک گلدان خشک شد آبیاری انجام دهید. از خیس و غرقابی کردن خاک بپرهیزید و زهکشی گلدان را چک کنید. خیس بودن زیاد از حد خاک، می تواند باعث پوسیدگی ساقه گیاه، کمرنگ شدن و افتادن برگ ها شود. این گیاه به املاح حساس بوده و برای آبیاری باید حتما از آبی با املاح کم استفاده کنید. پس آب را یک تا دو روز در ظرفی در باز قرار دهید و سپس آبیاری کنید.

شیوه نگهداری نخل اریکا

خاک:

خاکی که برای نخل اریکا انتخاب می کنید، باید سبک و غنی باشد و زهکشی مناسبی داشته باشد. همچنین این گیاه به خاکی اسیدی علاقه دارد، پس خاکی با پی اچ ۶ می تواند خاک مناسبی برای آن باشد. با توجه به ویژگی های گفته شده ترکیبی از یک قسمت پیت ماس، یک قسمت شن، یک قسمت خاک برگ و دو قسمت خاک باغچه می تواند بستر مناسبی برای اریکا باشد.

کود دهی:

تقویت هر چه بیشتر گیاه، باعث زیباتر شدن و پرپشت‌تر شدن برگ های آن می شود و رشد آن را بهبود می بخشد. به همین علت علاوه بر انتخاب خاکی غنی، بهتر است گیاهتان را با کودهای شیمیایی نیز تقویت کنید. کود های کامل سه بیست گزینه‌ای مناسب برای تقویت نخل اریکا می باشد. در فصول سرما، گیاه نیازی به کوددهی ندارد. پس ماهی یکبار فقط در فصول رشد کوددهی انجام دهید. همچنین دقت کنید کود را به شکل مایع با غلظتی پایین استفاده کنید.

شیوه نگهداری نخل اریکا

رطوبت:

این گیاه به رطوبت زیادی نیاز دارد و در رطوبت زیاد، رشد بهتری خواهد داشت. برای تامین رطوبت می توانید روزانه روی گیاه آب اسپری کنید. همچنین می توانید از روش ساخت جزیره نیز برای تامین رطوبت استفاده کنید.

تعویض گلدان نخل اریکا

برای تعویض گلدان صبر کنید تا گیاه به اندازه کافی رشد کند و هر گاه که حس کردید گیاه برای رشد جای کافی ندارد، گلدان را با گلدانی یک سایز بزرگتر عوض کنید. معمولا یک سال در میان نیاز به تعویض گلدان دارد.

نحوه تکثیر نخل اریکا چگونه است؟

نخل اریکا را می توان از طریق دو روش کاشت بذر و تقسیم بوته تکثیر کرد. در ادامه به طور مختصر این دو روش را توضیح خواهیم داد.

تقسیم بوته:

تقسیم بوته بهترین روش برای تکثیر است‌. زیرا زمان کمتری لازم دارد و گیاهی که با این روش تکثیر می شود رشد بهتری خواهد داشت.

در فصل بهار یا پاییز، گیاه را از گلدان خارج کنید و خاک اضافه را به آرامی از اطراف ریشه جدا کنید. قسمتی از گیاه را که به بوته‌ی اصلی وصل است، همراه با مقداری ریشه ببرید. برای این کار از چاقویی تیز و استریل استفاده کنید.

قسمتی که بریده اید را به محلول ریشه زایی آغشته کنید و آن را بکارید. ترکیبی از شن و خاک برگ، بستر مناسبی خواهد بود.

تا زمانی که قلمه رشد کند، آن را دور از نور مستقیم آفتاب و در محیطی گرم نگهداری کنید. همچنین برای تامین رطوبت می توانید روی قلمه را با پلاستیکی شفاف بپوشانید.

شیوه نگهداری نخل اریکا

کاشت بذر نخل اریکا:

کاشت بذر صبر زیادی می طلبد، زیرا نزدیک به ۲ ماه زمان میبرد تا بذر جوانه بزند.

ابتدا برای از بین رفتن پوسته‌ی سفت رویی بذر، کمی از لایه رویی بذر را با چاقو بخراشید.

حال بذر ها را به شکل سطحی بکارید، به گونه‌ای که فقط لایه‌ای نازک از خاک روی بذر ها را بپوشاند. خاک را مرطوب کنید و آن را دور از نور مستقیم آفتاب نگه دارید. تا زمانی که گیاه کاملا رشد کند خاک را مرطوب نگه دارید. البته از غرق آب کردن خاک بپرهیزید.

تا زمانی که بذرها جوانه بزنند، دمای اطراف آن ها را در حدود ۲۶ الی ۳۰ درجه سانتی گراد حفظ کنید.

شیوه نگهداری نخل اریکا

بیماری های نخل اریکا

زرد شدن برگ ها:

ممکن است مشکل از آبِ آبیاری باشد. حتما برای آبیاری آب را به مدت یک الی دو روز، در ظرفی در باز نگه دارید و یا آب را قبل از استفاده بجوشانید‌.البته ممکن است مشکل از کمبود  عناصر میکرو و یا آفت باشد.

قهوه‌ای شدن نوک برگ ها:

علت این اتفاق می تواند،‌ خشکی و گرمای هوا و کمبود رطوبت محیط باشد.

شیوه نگهداری نخل اریکا

نقاط سوخته روی برگ ها:

جلوی آفتاب غبارپاشی انجام ندهید تا این مشکل به وجود نیاید.

گیاه بی حال و افتاده:

باید شرایط گیاه را بررسی کنید. این اتفاق ممکن است به دلیل تشنگی ، گرما و یا سرما بیفتد.

تار عنکبوت روی برگ های گیاه:

به دلیل وجود کنه است. برای رفع آن از سم کونفیدور استفاده کنید. برای پیشگیری از ابتلا هم همیشه رطوبت گیاه را تامین کنید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *