روش نگهداری گیاه کالانکوئه

کالانکوئه، ساکولنتی گل دار است که در میان گل های بهاری از محبوبیت خاصی برخوردار می باشد. این گیاهِ زیبا، چند ساله است و گل های آن در رنگ های متنوعی مثل قرمز، صورتی، نارنجی، زرد و سفید یافت می شود. کالانکوئه یا کالانکوآ به دلیل طول عمر زیاد، مقاومت در برابر خشکی و سرما، گل های رنگیِ زیبا و همچنین نگهداری آسان طرفداران بسیاری دارد.

اگر شما هم از طرفداران این ساکولنت خاص هستید، پس بهتر است در ادامه‌ی مطلب با ما همراه باشید تا با کالانکوئه و شیوه‌ی نگهداری آن در منزل آشنا شوید. کالانکوئه با نام علمی Kalanchoe blossfeldiana از خانواده گل نازیان (Crassulaceae) محسوب می شود. این گیاه بومی مناطق جنوب آفریقا و ماداگاسکار می باشد. کالانکوئه معمولا در اندازه‌های ۱۰ یا ۱۵ سانتی متری عرضه می شود ولی می تواند تا ۳۰ سانتی متر نیز رشد داشته باشد.

گل کالانکوئه

روش نگهداری گیاه کالانکوئه

برگ های این گیاه به رنگ سبز روشن هستند و شکلی تخم مرغی و گوشتی دارند. گل های آن نیز به شکل خوشه‌ای در می آیند و در رنگ های متنوعی موجود می باشند. کالانکوئه گیاهی روز کوتاه است و هر چقدر روز ها کوتاه تر باشند گل های بیشتری خواهد داشت. کالانکوئه نگهداری ساده‌ای دارد و خیلی کم به بیماری دچار می شود. برگ های گوشتی این گیاه آب را در خود ذخیره می کنند و این ویژگی موجب شده کالانکوئه در برابر خشکی و کم آبی مقاومت بسیاری داشته باشد.

  • نور مناسب برای گیاه کالانکوئه :

نور متوسط و یا زیاد می تواند برای رشد این گیاه خوب باشد. البته نباید مدت زیادی در برابر نور مستقیم خورشید قرار بگیرد. قرار دادن طولانی مدت کالانکوئه در برابر نور مستقیم خورشید موجب سوختن این گیاه می شود. با رعایت کردن این نکته می توانید کالانکوئه را در حیاط و محیط های خارج از خانه نیز نگهداری کنید. نور کم نیز باعث می شود که برگ های این گیاه مچاله شود و نتواند گل بدهد.

گل کالانکوئه

نور مناسب برای گیاه کالانکوئه

خاک گیاه مناسب کالانکوئه:

ترکیب های زیر می تواند بستر مناسبی برای رشد کالانکوئه شما باشند.

*ترکیبی مساوی از خاک کاکتوس و خاک گلدان (اضافه کردن کمی کمپوست نیز برای رشد گیاه خوب است)

*ترکیبی از ماسه، پرلیت و خزه زغال‌سنگ نارس

  • آبیاری گل کالانکوئه:

کالانکوئه یک ساکولنت است و آب را در برگ های گوشتی خود ذخیره میکند. پس در برابر کم آبی مقاوم است و به آبیاری زیادی نیاز ندارد. حدودا هر دو هفته یک بار آبیاری کافی می باشد، اما با توجه به شرایط محیطی ممکن است این مقدار تغییر کند. پس هر گاه که خاک گیاه خشک شد آبیاری انجام دهید. حتما دقت کنید که گلدان شما زهکشی مناسبی داشته باشد تا آب اضافه به راحتی خارج شود. نبود زهکشی مناسب در نهایت باعث پوسیدگی ریشه گیاه خواهد شد.

گل کالانکوئه

آبیاری گل کالانکوئه

  • دما و رطوبت:

دمای عادی اتاق برای نگهداری کالانکوئه مناسب است. این گیاه در برابر تغییرات دمایی مقاومت خوبی دارد ولی بهتر است که در دمای ثابت محیط خانه نگهداری شود. کالانکوئه نسبت به یخبندان و سرمای زیاد حساس است پس آن را از سرما دور نگه دارید. دمایی بین ۱۳ تا ۳۰ درجه سانتی گراد برای این گیاه مناسب است. همچنین کالانکوئه رطوبت زیادی نیاز ندارد و رطوبت هوای زیاد باعث ابتلای آن به بیماری و آفات می شود.

گل کالانکوئه

دما و رطوبت کالانکوئه

  • کود دهی کالانکوئه:

ماهی یک بار کوددهی در فصل رشد برای کالانکوئه کافی می باشد. برای کوددهی از کودهای مایع که دارای ازت می باشند استفاده کنید. بهتر است قبل از کوددهی خاک مرطوب باشد و گیاه را آبیاری کنید. این کار از سوختن ریشه ها در زمان کوددهی جلوگیری میکند.

  • تعویض گلدان کالانکوئه:

هر وقت ریشه ها تا حدی رشد کردند که از زیر گلدان بیرون آمدند وقت تعویض گلدان است. گیاه را به گلدانی یک سایز بزرگ تر انتقال دهید. اگر تعویض گلدان را زودتر از موعد انجام دهید، رشد گیاه متوقف خواهد شد.

  • سمی بودن کالانکوئه :

کالانکوئه برای سگ و گربه ها سمی است. اگر سگ یا گربه گیاه را بخورند یا بجوند دچار استفراغ و اسهال می شوند. گاهی به هم ریختن ضربان قلب نیز از علائم مسمومیت این گیاه است‌. بهتر است آن را از دسترس کودکان و دیگر حیوانات خانگی نیز دور نگه دارید.

گل کالانکوئه

سمی بودن کالانکوئه

  • خواب زمستانی کالانکوئه:

کالانکوئه از مهر ماه تا پایان زمستان را به خواب زمستانی می رود. بهتر است در این زمان خاک گلدان را خشک نگه دارید و دمای محیط را در حدود ۱۸ درجه سانتی گراد حفظ کنید. پس از پایان این دوره، گیاه را به محیطی گرم و روشن انتقال دهید و آبیاری را به شیوه عادی ادامه دهید.

گلدهی کالانکوئه

کالانکوئه در زمانی از سال گل می دهد که روز ها کوتاه و شب ها بلند هستند، یعنی در فصل های پاییز تا بهار. این گیاه توانایی تشخیص روز و شب را دارد و طبق نور دریافتی خود رشد می کند و گل می دهد. بنابراین برای گلدهی به ۱۲ الی ۱۴ ساعت تاریکی در روز نیاز دارد.

اگر شما این گیاه را در خانه نگهداری میکنید، به دلیل وجود نور های مصنوعی مثل لامپ، گیاه نمی تواند تاریکی دلخواه و مورد نیاز خود را دریافت کند. پس بهتر است که وقتی روز پایان یافت کالانکوئه را در محیطی بسته، مثل کمد قرار دهید تا تاریکی مورد نیاز خود را دریافت کند. این شیوه را برای ۶ تا ۸ هفته ادامه دهید و گیاه را در این زمان آبیاری نکنید. وقتی نشانه‌هایی از شکوفه روی گیاه پدیدار شد، آن را به شرایط نگهداری قبلی برگردانید.

گل کالانکوئه

گلدهی گل کالانکوئه

تکثیر کالانکوئه

فصل های بهار و تابستان برای تکثیر کالانکوئه زمان مناسبی می باشد. تکثیر این گیاه از طریق قلمه زدن انجام می شود.

برای این کار باید ساقه‌ای سالم و بدون گل را انتخاب کنید. این ساقه باید حداقل دو برگ داشته باشد.

ساقه را با استفاده از چاقویی تیز و استریل، از قسمت بالای گره برگ و یا ساقه ببرید.

ساقه را در گوشه ای نگه دارید تا قسمت بریده شده‌ی آن پینه ببندد. معمولا ۱ تا ۳ روز طول میکشد.

حالا قلمه را در خاکی با زهکشی مناسب بکارید. می توانید برای نتیجه گیری زودتر، قلمه را قبل از کاشت به محلول ریشه زایی آغشته کنید.

پس از کاشت، برای تامین رطوبت قلمه ها، روی آن ها را با پلاستیکی شفاف بپوشانید و روی پلاستیک چند سوراخ کوچک ایجاد کنید. قلمه ها را در کنار پنجره جنوبی قرار دهید و آن ها را از نور مستقیم خورشید دور نگه دارید.

هر زمان که خاک گلدان خشک شد با استفاده از اسپری خاک را کمی مرطوب کنید.

وقتی قلمه ها ریشه دادند می توانید آنها را مثل یک کالانکوئه بالغ نگهداری کنید.

گل کالانکوئه

تکثیر گل کالانکوئه

مشکلات و بیماری های کالانکوئه

علت زرد شدن برگ های کالانکوئه چیست؟

این اتفاق اکثرا به دلیل آبیاری اشتباه می افتد. کالانکوئه گیاهی خشکی دوست است و آبیاری زیاد به این گیاه آسیب می رساند. در برخی موارد آبیاری زیاد موجب پوسیدگی ریشه می شود و زرد شدن برگ ها به دلیل خرابی ریشه است. پس در آبیاری دقت کنید. گاهی نیز این اتفاق به دلیل کمبود روی و همچنین وجود حشرات موذی رخ می دهد.

در صورت فاسد شدن ریشه کالانکوئه چه اقدامی باید کرد؟

خاک کالانکوئه باید زهکشی بالایی داشته باشد و آبیاری باید خیلی کم انجام شود. قرار گرفتن این گیاه در معرض رطوبت زیاد، باعث فاسد شدن و پوسیدگی ریشه می شود‌. اگر قسمت پایینی ساقه سیاه و لزج شده باشد نشان دهنده ایجاد مشکل در ریشه است. در چنین شرایطی نجات گیاه دشوار است. هر گاه احساس کردید ریشه گیاه دچار مشکل شده است، بلافاصله آبیاری را قطع کنید. گیاه را از گلدان خارج کنید و قسمت های بیمار را با چاقویی تیز جدا کنید. سپس گیاه را در گلدانی دیگر بکارید و دقت کنید که خاکی مناسب و گلدانی با زهکشی بالا تهیه کنید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *