[vc_row][vc_column][vc_column_text]
بسیاری از ما علاقه بسیار زیادی به پرورش گل و گیاه داریم اما پس از مدتی که از آنها نگهداری میکنیم ممکن است گیاه دچار بیماری شود. در این مقاله سایت خانمگل سعی دارد مشکلات گیاهان آپارتمانی را برای شما دوستداران گل و گیاه بیان کند.
لازم به ذکر است بدانید که هنگام بی حالی و بیماری گیاه با رعایت کردن چند نکته و روش های بسیار ساده می توانید گیاه تان را نجات دهید و از پیشروی بیماری آنها جلوگیری کنید. شاید از زمانی که گیاه جدیدی را تهیه کردید و از سالم بودن آن گیاه اطلاع نداشتید، همراه با آن گیاه بیماری را به خانه خود آوردید، و ممکن است گیاهان دیگر شما نیز مبتلا شوند زیرا بیماری های گیاهی قابل انتشار هستند و تکثیر می یابند. در مرحله اول باید در خرید گیاهان جدید دقت کنید. برای تشخیص دادن سالم بودن گیاه باید مطالبی را فراگیرید
۶ روش اولیه پیشگیری از وقوع بیماری های گیاهی
۱- بررسی سلامت گیاهان:
هنگام خرید گیاه حتما از سالم بودن آن مطمئن شوید و دقت کنید که علائم بیماری در آنها وجود نداشته باشد.
الف- تشخیص بیماری گیاه را می توانید از برگهای جدید و جوان که رنگ آنها روشن تر از برگ های قدیمی میباشد شروع کنید، به دلیل اینکه برگهای جوان تر بیماری و ضعف را سریع تر نشان می دهند.
ب- دقت کردن به پشت برگها نیز امری مهم است به دلیل این که آفات و حشرات برای جمع شدن پشت برگ ها را انتخاب می کنند.
پ- هرگز گیاهانی که دارای ساقه پوسیده و یا برگ های بیمار و آفات های مختلف، که در زیر برگهای آنها و یا در خاک وجود دارند را داخل خانه نیاورید و در کنار گیاهان دیگر قرار ندهید.
ت- یکی دیگر از نکاتی که میتوان به سالم بودن گیاه پی برد ریشههای آنها است ریشه گیاه سالم سفید و پرپشت است، اما ریشه های تیره و کم پشت نشانه بیماری در گیاه است.
۲- تناسب شرایط محیطی با نوع و گونه گیاه:
الف- در ابتدا باید میزان نوری که گیاه دریافت میکند را بررسی کنید بیشتر گیاهان آپارتمانی زمانی که در معرض تابش نور مستقیم قرار بگیرند به آنها آسیب وارد می شود. برخی گیاهان خواستار نور کم و برخی خواستار نور متوسط زیاد به طور غیرمستقیم هستند.
ب- در برخی مواقع که گیاه را پشت پنجرههای نورگیر که دارای نور مستقیم خورشید هستند قرار دادید، پس از مدتی ممکن است برگهای گیاه شما دچار سوختگی شود. به دلیل اینکه پنجره ممکن است مانند یک عدسی نور را در یک نقطه متمرکز کند و بر روی برگهای خیس بتاباند. سعی کنید که گیاهانتان را در آشپزخانه در کنار گاز و یا در کنار وسایل گرمایشی سرمایشی قرار ندهید
۳- همواره مراقب گیاهان خود باشید:
الف- ممکن است از طریق حشرات و آفتها گیاهتان دچار بیماری شود. حشره ها می توانند بیماری گیاه های دیگر را به گیاه دیگر انتقال بدهند. آسیب هایی که از طریق حشرات به گیاه وارد می شود بسیار مشکل ساز هستند.
ب- اگر گیاه بیمار و آفت زده دارید سعی کنید آن را از گیاهان دیگر دور نگه دارید، زیرا ممکن است حشراتی که ناقل بیماری هستند گیاهان سالم را نیز آلوده کنند و منجر به بیماری آنها نیز بشوند.
پ- اگر از سموم شیمیایی نمی خواهید استفاده کنید می توانید برگهای آلوده و بیمار را از گیاه جدا کنید تا از گسترش بیماری جلوگیری کنید
۴-میزان و زمان آبیاری:
الف- اگر در آبیاری گیاه غفلت کنید گیاه شما پس از مدتی به دلیل کمبود آب خشک میشود و از بین میرود.
ب- میزان نیاز به آبیاری هر گیاه بستگی به شرایط مختلفی از جمله شرایط آب و هوایی، مکان قرارگیری گیاه، خشکی و رطوبت محیط نگهداری آن دارد. در تابستان که دمای هوا افزایش پیدا می کند اکثر گیاهان به رطوبت و غبار پاشی نیاز دارند.
پ- بعضی از افراد به خاطر علاقه به گیاهشان در آبیاری افراط میکنند و هنگام آبیاری خاک را غرقابی میکنند، که این عمل باعث پوسیدگی ساقه ها و ریشه های گیاه می شود و پس از آن گیاه دچار بیماری میشود که این بیماری منجر به از بین رفتن و نابودی گیاه میشود.
ت- میتوانید زمان آبیاری گیاه را با فرو کردن انگشت داخل خاک تشخیص داد اگر خاک تا سه بند انگشت مرطوب نبود، گیاه نیاز به آبیاری دارد.
۵-طرز تهیه کمپوست به وسیله ضایعات:
اگر می خواهید ورمی کمپوست تولید کنید باید دقت کنید که ضایعات مورد نظر به طور کامل از بین رفته باشد و ساختار اول خود را از دست داده باشند. برای تهیه یک ورمی کمپوست خوب باید ضایعات را در یک محیط گرم و در بسته قرار دهید. از شاخه و برگ های آلوده و آفت زده برای تهیه ورمی کمپوست استفاده نکنید.
۶- در میزان مصرف کودها و تقویت کننده ها دقت کنید:
الف- استفاده بیش از حد کود منجر به سوخته شدن ریشه گیاه می شود. پس مراقب باشید که کود را به میزان مناسب برای گیاهان استفاده کنید. ریشه گیاهی که سوخته شده نمیتواند آب را به خوبی جذب کند و در فصول مختلف دچار مشکل می شود.
ب- اگر از تقویت کننده ها و کود ها برای گیاه استفاده نکنید، گیاه ضعیف می شود و پس از مدتی ضعف خود را با ریزش برگ و بی حالی نشان می دهد. گیاهی که ضعیف باشد در برابر بیماریها ناتوان تر است و بیشتر در معرض بیماری ها قرار می گیرد.
در این مقاله سعی کردیم چند نمونه از بیماریهای که گیاهان آپارتمانی به آنها مبتلا می شوند را برای شما دسته بندی کنیم.
۱- گیاهانی که گل نمی دهند و کم پشت هستند
دلیل بروز این مشکل نبود نور مناسب است. اکثر گیاهان آپارتمانی روزانه باید ۱۳ ساعت نور دریافت کنند که نیاز به نور مستقیم یا غیرمستقیم بستگی به نوع گیاه دارد.
۲- گیاهانی که بسیار شاخ و برگ دارند اما تعداد گل کمتری دارند
این مشکل زمانی رخ میدهد که شما بیش از اندازه از کودهای نیتروژن دار استفاده کرده باشید. گیاهانآپارتمانی در تابستان یک بار کوددهی نیاز دارند و در زمستان تعداد دفعات کود دهی را باید کاهش داد. برای کوددهی گیاهتان یک برنامه منظم داشته باشید.
۳- دلیل ریزش برگهای گیاهان:
ریزش برگها به چند دلیل مختلف ممکن است اتفاق بیفتد. اگر برگ های مسن تر ریزش دارند زیاد جای نگرانی ندارد به دلیل اینکه برگهای جدید انرژی برای رشد خود را از برگهای پیر تر می گیرند. ریزش برگها می تواند به علت آبیاری کم و یا زیاد باشد.
اگر برگ های گیاه شما زرد شدن ریزش پیدا کردند به علت آبیاری زیاد است،واگر برگهای گیاه پژمرده و خشک شدن به علت آبیاری کم می باشد. گیاهانی را که از گلخانه تهیه میکنید و به خانه می آورید ممکن است به علت جابجایی دچار شوک زدگی بشوند و برگ های آنها شروع به ریزش کنند.
همچنین جابجایی گلدان منجر به ریزش برگها میشود.ممکن است ریزش به دلیل نبوده نور مناسب باشد.
۴- زرد شدن برگ ها:
زرد شدن برگ های گیاهان بند دار ماننده گیاه دیفن باخیا طبیعی است و جای نگرانی ندارد. یکی دیگر از دلایل زرد شدن برگ می تواند آبیاری زیاد و غرقابی کردن خاک گلدان باشد. توجه کنید که در زمستان باید تعداد دفعات آبیاری کاهش پیدا کند. نبود رطوبت کافی و غفلت در آبیاری نیز میتواند منجر به زرد شدن برگها و خشک شدن لبه برگ های گیاه بشود.
– نبود مواد مغذی مورد نیاز خاک
– تابیدن نور مستقیم خورشید و عدم تامین رطوبت برای گیاه
– هوای محیط نگهداری گیاه آلوده است
– سرمازدگی گیاه و یا کوچک بودن گلدان
– زهکشی پایین خاک و گلدان نامناسب.
(بعضی مواقع برگهای گیاهان زرد میشوند اما سالم و محکم می ماند و ریزش پیدا نمی کنند علت بروز این مشکل وجود آهک در کود تقویت کننده و یا خاک گلدان است، علت دیگر استفاده از آب سنگین و آهک دار برای آبیاری گیاه است).
۵-دلیل سوخته شدن برگ ها:
گیاه در معرض تابش نور مستقیم قرار دارد. در این هنگام باید گلدان را به مکانی با نور متوسط منتقل کنید برگ های سوخته شده را جدا کنید و یا هرس کنید تا گیاه انرژیاش را صرف برگهای جدید کند.
تعداد دفعات آبیاری را کمی افزایش دهید رطوبت را برای گیاه فراهم کنید. در این موقعیت گیاه را با استفاده از کود تقویت نکنید استفاده از کود زیاد باعث آسیب زدن به ریشه و سوخته شدن بیشتر برگ ها میشود.
۶- علت سبز شدن برگهای رنگی گیاه:
حالتی که برگ ها جمع و کوچک میشوند و ساقه ها نازک و باریک می شوند توضیحی برای کافی نبودن نور برای گیاه است. در هنگام بروز این مشکل گیاه را به مکانی پرنورتر منتقل کنید.
۷- دلیل سوختن و قهوه ای شدن نوک برگها:
علت بروز این مشکل میتواند زیاده روی در مصرف کود و تقویت کننده ها و یا خاک خشک هوای سرد، هوای داغ و یا به دلیل فاسد شدن ریشه باشد.
همانطور که در مطالب قبلی گفته شد گیاهان آپارتمانی در ماه به یکبار کوددهی نیاز دارند.
برای فراهم کردن رطوبت برای گیاهان می توانید جزیره درست کنید به این صورت که یک سینی را پر از سنگریزه کنید و در آن آب بریزید سپس گلدان را روی سنگ ها طوری قرار دهید که گلدان با آب داخل سینی تماسی نداشته باشد.
۸-خالهای روی برگ:
اگر بر روی برگ گیاه خال پدیدار شده به دلیل بیماریهای قارچی است. برای جلوگیری و درمان باید ابتدا آن را ضدعفونی کنید، سپس گیاه بیمار را به دور از گیاهان سالم قرار دهید و برگ هایی که عفونت دارند را از گیاه جدا کنید.
همچنین برای پیشگیری می توانید تهویه هوای مناسبی برای گیاه فراهم کنید، به این صورت که بین گلدان ها فاصله بگذارید و در هنگام آب دادن به گیاهان مواظب باشید که آب بر روی برگ گیاه نریزد.
۹- پژمردگی گیاه:
دلیل پژمردگی گیاهان یا به علت غفلت در آبیاری گیاه است و یا به علت آبیاری فراوان گیاه. اگر بروز این مشکل به علت آبیاری فراوان است،چند مدت به گیاه آب ندهید.
همچنین ممکن است به علت تغییر مکان و یا بی کیفیت بودن خاک این مشکل پیش بیاید
۱۰- پوسیدگی گیاه:
زمانی این مشکل رخ می دهد که گیاه دارای رشد نامناسب باشد ویا به دلیل آبیاری فراوان در فصل زمستان. همچنین میتواند به دلیل ریختن آب بر روی برگ ها در هنگام شب باشد.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]