کالیسیا گیاهی رونده، همیشه سبز، چند ساله و آویز است که به نام های برگ بیدی مینیاتوری و عروس چمن نیز معروف است. البته این گیاه با برگ بیدی فرق دارد و دو گیاه جداگانه هستند.این گیاه روش نگهداری سادهای دارد. در این مقاله به معرفی کالیسیا و شرایط نگهداری آن خواهیم پرداخت.
معرفی گیاه کالیسیا
کالیسیا با نام علمی Callisia از تیرهی برگ بیدیان می باشد و بومی مکزیک، آمریکای جنوبی و آمریکای مرکزی است. آن را با نام های برگ بیدی مینیاتوری و بانوی صورتی یا عروس چمن نیز می شناسید. این گیاه بیشتر از ۱۹ گونهی متفاوت دارد. کالیسیا اولین بار در سال ۱۷۲۰ به دست Pehr Löfling به این نام نامگذاری شد. کالیسیا در صورت وجود فضای مناسب میتواند تا ۳ متر رشد کند و سرعت رشد این گیاه متوسط است.
نگهداری گیاه کالیسیا
کالیسیا نگهداری دشواری ندارد و شرایط نگهداری آن نسبتا ساده است. شرایط نگهداری آن معمولی است و بیشتر نسبت به نور و آب حساس است.
نور:
کالیسیا را باید در جایی نگه دارید که نور زیاد ولی غیر مستقیم دریافت کند. آن را در نزدیک پنجره بگذارید ولی از قرار دادن آن در برابر نور مستقیم خورشید به شدت بپرهیزید. نور مستقیم باعث توقف رشد، شکنندگی برگ ها و پژمردگی گیاه می شود. کالیسیا میتواند در سایه نیز زندگی کند ولی کمبود نور به مدت زیاد، موجب کاهش فتوسنتز گیاه و مرطوب ماندن زیاد از حد خاک می شود که در نهایت منجر به ضعف گیاه یا حتی پوسیدگی ریشه می شود.
آب:
کالیسیا محیط مرطوب را دوست دارد ولی باید توجه کنید که آبیاری زیاد نیز باعث زرد شدن برگ ها، نازک و ضعیف شدن ساقه ها و همچنین پوسیدگی ریشه می شود. زمان مناسب برای آبیاری کالیسیا هنگامی است که سطح رویی خاک خشک شده باشد. حدودا می شود گفت گیاه هر ۳ روز یکبار به آبیاری نیاز دارد. کم آبی گیاه منجر به خشک شدن برگ ها، پیچ خوردگی و تغییر رنگ برگ ها می شود. حواستان باشد که هنگام آبیاری برگ ها و ساقه ها نباید خیس شوند.
خاک:
ترکیبی از یک قسمت شن+یک قسمت خاک برگ+یک قسمت کوکوپیت و پرلیت با زهکشی بالا می تواند بستر خوبی برای رشد کالیسیا باشد. استفاده کردن کوکوپیت و پرلیت در این ترکیب، برای حفظ رطوبت خاک بسیار کمک کننده است. استفاده کردن آن ها در این ترکیب موجب می شود میزان آبدهی کمتر شود و احتمال پوسیدگی گیاه کاهش یابد.
رطوبت:
کالیسیا به سطح متوسطی از رطوبت نیاز دارد. معمولا رطوبت معمولیِ خانه برای آن کافی است. کمبود رطوبت در این گیاه خود را به صورت قهوهای شدن لبهی برگ ها نشان می دهد. برای تامین رطوبت می توانید هفتهای یک بار گیاه را با آبپاش مرطوب کنید و یا با قرار دادن لیوانی آب در کنار گلدان کالیسیا، رطوبت آن را به آرامی تامین کنید.
کوددهی:
در فصل های بهار تابستان و پاییز باید از کود های گیاهی برای تغذیه گیاه استفاده کنید. کوددهی با کود های گیاهی به نسبت سه ده، ماهی یکبار برای کالیسیا مناسب می باشد. در فصل زمستان گیاه نیازی به کود ندارد، کود دهی را متوقف کنید.
دما:
بهترین دما برای نگهداری کالیسیا دمایی حدود ۱۰ الی ۳۰ درجه سانتی گراد می باشد. در فصل تابستان می توانید این گیاه را در بیرون از محیط خانه و در حیاط نگهداری کنید. البته دقت کنید از نور مستقیم خورشید دور باشد و هوا برایش سرد نباشد. زمانی که گیاه را خارج از خانه نگه می دارید مراقب آفات و حشرات نیز باشد.
تعویض گلدان:
کالیسیا دیر به دیر نیاز به تعویض گلدان پیدا میکند. به طور تقریبی هر ۳ سال یکبار نیاز به تعویض گلدان دارد که باید این کار را در فصل بهار انجام دهید. گلدانی یک سایز بزرگتر از گلدان قبلی انتخاب کنید و هنگام تعویض گلدان خاک را نیز با خاکی جدید جا به جا کنید. یک روز قبل از تعویض گلدان گیاه را کاملا آبیاری کنید تا ریشه ها را برای شوک تعویض گلدان آماده کنید.
هرس کردن کالیسیا:
برای هرس کردن باید برگ های زرد و مرده را از کالیسیا جدا کنید تا گیاه راحت تر نفس بکشد و رشد بهتری داشته باشد. در بریدن برگ ها بسیار دقت کنید، چون ناقص بریدن برگ های زرد می تواند باعث گسترش بیماری در گیاه شود. همچنین بریدن غیر اصولی برگ ها میتواند موجب وارد شدن شوک به گیاه شود. برای هرس کردن همیشه از چاقویی تیز و استریل استفاده کنید.
تکثیر کالیسیا
تکثیر کالیسیا از روش قلمه زدن به شرح زیر است:
- بهتر است این روش را در فصل های بهار و تابستان انجام دهید.
- ساقهای سالم از گیاه را انتخاب کنید و آن را جدا کنید. قلمهای که جدا می کنید باید دارای ۳ تا ۶ برگ باشد و طول آن نباید کمتر از ۸ سانت باشد.
- قلمه را حتما از قسمت زیر گره برگ ها جدا کنید و حتما ابزاری که برای برش استفاده میکنید تیز و استریل باشند.
- برگ های قسمت پایینی قلمه را جدا کنید و قلمه را در آب قرار دهید. به شکلی که نصف قلمه درون آب باشد.
- بعد از گذشت چند هفته قلمه ریشه خواهد داد. زمانی که طول ریشه ها به ۳ سانتیمتر رسید قلمه را به گلدان منتقل کنید.
- گلدانی به قطر ۷ سانت با زهکشی خوب، مناسب می باشد.
- قلمه را طوری بکارید که نصف آن درون خاک باشد و برگ ها بیرون از خاک قرار گیرند.
- گیاه را از نور مستقیم خورشید دور نگه دارید و برای تامین رطوبت، روی آن را با پلاستیکی شفاف بپوشانید. هر دو روز به مدت نیم ساعت پلاستیک را بردارید تا گیاه هوا بخورد.
- بعد از گذشت یک ماه می توانید پلاستیک را بردارید و به عنوان یک گیاه عادی از نگهداری کنید.
بیماری گل کالیسیا
کالیسیا بیماری های چندانی ندارد و خیلی کم به آفت مبتلا می شود، در صورت خشک بودن محیط و کمبود رطوبت ممکن است گیاه شما به کنه تار عنکبوتی مبتلا شود. اگر این اتفاق افتاد با دستمالی آغشته به الکل قسمت های آفت زده را تمیز کنید. این کار را چندین مرتبه دیگر نیز تکرار کنید تا زمانی که گیاه کاملا از کنه پاک شود.
اگر در زمان آبیاری برگ ها را نیز خیس کنید و یا غبارپاشی نامناسب انجام دهید، ممکن است گیاه به قارچ مبتلا شود. نور کم نیز می تواند علت ابتلا به قارچ باشد. برای درمان قارچ، از قارچ کش های مخصوص استفاده کنید.
سلام ببخشید کالیسیای من از وقتی گرفتمش از وسط به کناره ها رفته و ی طور انگار فضای وسط رو خالی کرده خواستم ببینم گیاه مشکلی داره؟
باید گیاه کالیسا که خریداری کرده اید را ازته گلدان ابیاری بکنید. احتمال اینکه گیاه تنش گرما دیده باشد وجود دارد.