نگهداری زاموفیلیا ابلق
زاموفیلیا با نام انگلیسی Zanzibar gem از خانواده آراسه ها محسوب می شود. این گیاه را با نام های دیگری همچون ZZ plant، aroid plant، fat boy و eternity plant نیز می شناسند. زاموفیلیا گیاهی بسیار مقاوم و همیشه سبز است که طرفداران زیادی دارد.
این گیاه بومی مناطق شرق و جنوب آفریقا می باشد. ساقههایی جدا از هم دارد که دارای برگ هایی براق و چرمی شکل است. این برگ ها در رنگ های ابلق و سبز مشاهده می شود. زاموفیلیا گیاهی بسیار مقاوم است که رشد سریعی دارد و ارتفاع آن معمولا به یک متر می رسد.
شاید این گیاه را با نام گیاه کمدی نیز بشناسید. علت نامیدن زاموفیلیا به گیاه کمدی، وجود غده و ریزوم هایی است که این گیاه آب را در آن ذخیره میکند.
زاموفیلیا با نور کم نیز رشد می کند و همیشه سبز است. البته ممکن است در برابر خشکی طولانی مدت دچار خزان شود.
این گیاه برای افراد پر مشغله و همچنین کسانی که در نگهداری گیاهان مبتدی هستند بسیار مناسب است.
همانطور که گفتیم زاموفیلیا در برابر کم نوری،کم آبی و شرایط نامساعد بسیار مقاوم است. اما این دلیل نمی شود که از آن نگهداری نکنیم. قطعا برای رشد خوب و سلامت ماندن گیاه نیاز است که شرایط خاصی را رعایت کنیم. پس اگر قصد نگهداری از زاموفیلیا را دارید، در ادامه با ما همراه باشید تا شرایط نگهداری این گیاه را شرح دهیم.
آبیاری زاموفیلیا ابلق
زاموفیلیا دارای غده و ریزوم هایی است که آب را در خود ذخیره میکنند پس نیاز چندانی به آبیاری ندارد. در آبیاری زیاده روی نکنید و فقط هنگامی که خاک کاملا خشک شد گیاه را آبیاری کنید. برای این که متوجه میزان خشکی خاک شوید می توانید خاک را لمس کنید. هنگامی که سطح خاک به اندازه یک بند انگشت خشک شده بود می توانید آبیاری کنید. تقریبا میشود گفت هر دو هفته یکبار آبیاری کافی می باشد. زاموفیلیا خشکی را بیشتر دوست دارد و اگر در آبیاری زیاده روی کنید برگ های گیاه زرد خواهند شد.
نور مناسب زاموفیلیا ابلق
زاموفیلیا برای رشد نور متوسط را ترجیح می دهد. البته با کم نوری نیز کنار می آید و رشد خواهد کرد اما قرار دادن آن در برابر نور متوسط و غیر مستقیم خورشید، می تواند رشد بهتری را برای گیاه به همراه داشته باشد. زاموفیلیا را از نور شدید و مستقیم خورشید دور نگه دارید زیرا این نور باعث سوختن گیاه می شود. این گیاه را میتوان با نور لامپ های فلوئورسنت نیز پرورش داد.
خاک مناسب زاموفیلیا ابلق
زاموفیلیا توانایی رشد در هر نوع خاکی را دارد و به خاک خاصی نیاز ندارد. تنها نکتهای که باید به آن توجه کنید زهکشی بالا و مناسب خاک است. این گیاه نسبت به آبیاری حساس است و آب زیاد به آن آسیب میرساند پس هر نوع خاکی که زهکشی خوبی داشته باشد برای رشد زاموفیلیا مناسب است. خاک کاکتوس می تواند خاک خوبی برای پرورش زاموفیلیا باشد.
کود مخصوص زاموفیلیا ابلق
این گل نیازی به کود دهی ندارد، اما اگر میخواهید برای افزایش سرعت رشد به آن کود دهید فقط ماهی یکبار در تابستان این کار را انجام دهید و از کود مایع برای کود دهی استفاده کنید. کود دهی را بعد از آبیاری، زمانی که خاک گلدان هنوز خیس است انجام دهید. کود های چند منظوره مایع، مثل کود مایع سه بیست و کود های مخصوص گیاهان آپارتمانی برای این کار مناسب است. دو برابر مقدار گفته شده در راهنمای استفاده از کود، آن را رقیق کنید و سپس از آن استفاده کنید.
رطوبت مناسب برای زاموفیلیا ابلق
گیاه زاموفیلیا برگ هایی چرم مانند دارد. جنس این برگ ها موجب شده تبخیر آب از برگ های این گیاه خیلی کم اتفاق بیفتد. پس زاموفیلیا رطوبت زیادی از دست نمیدهد، در نتیجه به رطوبت رسانی نیز نیاز ندارد. البته در روز های تابستانی که هوا گرم است، می توان برای رطوبت رسانی غبارپاشی انجام داد. همچنین قرار دادن یک لیوان آب در کنار گلدان زاموفیلیا نیز می تواند رطوبت کافی را تامین کند.
دما مناسب زاموفیلیا ابلق
زاموفیلیا گیاهی گرمسیری است و گرما را دوست دارد و دمای پایین تر از ۸ درجه سانتی گراد را نمیتواند تحمل کند. دمای مناسب برای رشد این گیاه دمایی حدود ۱۵ تا ۳۰ درجه سانتی گراد است. البته اگر دمای هوا بالاتر از ۳۰ درجه باشد گیاه نیاز به رطوبت رسانی دارد.
تکثیر زاموفیلیا ابلق
تکثیر زاموفیلیا کاری بسیار زمان بر است و نیاز به صبر و حوصله دارد. راحت ترین راه برای تکثیر زاموفیلیا، تکثیر از طریق ریشهی آن است. برای این کار گیاه را از گلدان خارج کنید و ساقه های زیرزمینی آن یا همان ریزوم ها را با چاقویی تیز جدا کنید. قسمت هایی که جدا می کنید باید دارای ریزوم و شاخه باشند. تمام مراحل را با احتیاط انجام دهید تا به ریزوم ها آسیبی نرسد. حال ریزوم های جدا شده را به گلدانی با خاک مناسب منتقل کنید و از آن نگهداری کنید. تکثیر زاموفیلیا از دو روش قلمهی ساقه و قلمهی برگ نیز انجام می شود.
بیماری گل زاموفیلیا ابلق
-
علت زرد شدن برگهای زاموفیلیا ابلق:
زرد شدن برگ های زاموفیلیا می تواند به دلایل متعددی اتفاق بیفتد.
۱.برگ های قدیمی: برگ های قدیمی تر به مرور زرد می شوند.
۲.سوختگی به خاطر نور مستقیم آفتاب: گیاه را به محلی ببرید که در برابر نور مستقیم آفتاب نباشد.
۳.دریافت نکردن مواد مغذی: معمولا گیاهان وقتی مواد مغذی کمی دریافت میکنند به مرور زرد می شوند.
۴.مهیا نبودن شرایط مناسب رشد برای گیاه: ممکن است در اثر بی توجهی به نیاز های گیاه مثل آبیاری مناسب و نور کافی برگ های ان زرد شوند.
۵.مشکل در ریشه ها: زمانی که ریشه ها مشکل پیدا میکنند برگ ها زرد می شوند. در اکثر موارد ریشه ها به خاطر آبیاری زیاد به مشکل میخورند.
-
نازک شدن و کمرنگ شدن برگ ها:
نازک شدن و کمرنگ شدن برگ ها از دیگر بیماری های زاموفیلیا می باشد. دلیل ایجاد این مشکل قرار گرفتن گیاه در شرایط نوری نامناسب میباشد. ساقه و برگ های گیاه به دلیل دریافت نکردن نور کافی نازک شده و کمرنگ میشوند و در نهایت گیاه زیبایی خود را از دست میدهد. گیاه را در شرایط محیطی مناسب با نور متوسط نگه دارید تا به حالت عادی برگردد.