شرایط نگهداری گل کاکتوس

گل کاکتوس یک گلی است که بیشتر در مناطق گرمسیری و معتدل رشد پیدا می کند. ساقه های آن ضخیم و گوشتی است و برگ های آن به صورت تیغ های ریز یا عبارتی به شکل خار بر روی سطح آن رشد می کند. ریشه این گل سرسخت و مقاوم به صورت عمیق وارد خاک می شود و پس از آن به شکل شبکه ای در خواهد آمد. این ریشه ها به گل کاکتوس کمک می کنند تا در مواقعی که باران می بارد و زمین مرطوب است، کاکتوس آب کافی برای رشد خود در طول فصل های گرم ذخیره کند. معمولاً گیاه شناسان به هر گیاه گوشتی کاکتوس نمی گویند. گل کاکتوس دارای توپچه است که از طریق توپچه گل های کوچک روی آن می روید. به عبارت دیگر هر گیاه گوشتی که دارای توپچه باشد جزو کاکتوس ها محسوب می شود. کاکتوس بیشتر در مناطق جنوبی قاره آمریکا رشد پیدا می کند.

نگهداری کاکتوس

انواع کاکتوس

کاکتوس جزو گیاهانی به شمار می رود که دارای خانواده گسترده ای است. در ادامه قرار است تا شما را با انواع کاکتوس آشنا کنیم که قطعاً شما از دیدن نام برخی از گیاهان تعجب خواهید کرد که تا به امروز شاید نمی دانستید که آن ها هم جزو خانواده عظیم کاکتوس ها هستند.

کاکتوس ستونی

کاکتوس ستونی همان کاکتوسی است شما اکثراً در انیمیشن ها و فیلم ها مشاهده کرده اید. این نوع کاکتوس به صورت ستونی رشد می کند و دارای تیغ یا همان خارهایی بر روی خود است. نکته جالب توجه آن است که خودِ کاکتوس ستونی دارای 170 نوع دیگر است که بارزترین ویژگی آن ها ستونی بودنشان است. کاکتوس های ستونی بسیار مقاوم هستند و در برخی از نقاط جهان از آن به عنوان یک گیاه خوراکی استفاده می شود. عمر این گیاه بستگی به نوع نگهداری تا حدود 200 سال پیش بینی می شود.

نگهداری کاکتوس

سانسوریا

گفته بودیم که قطعاً تعجب می کنید. سانسوریا، این گل زیبا که برگ های بزرگ و شمشیری دارد از خانواده بزرگ کاکتوس ها است. اکثر گیاه شناسان بر این معتقدند که شما به هیچ عنوان توان از بین بردن آن را ندارید. شاید جالب باشد که نام دیگر این گیاه زیبا و دلنواز، زبا مادر شوهر است. علت این نامگذاری به خاطر مقاومت بالای آن در برابر سختی ها است. مقاومت سانسوریا به دری بالاست که این توانایی را دارد تا چندین هفته و یا حتی چندین ماه بدون نور و آب زنده بماند. برای اینکه بتوانید این گل را در منزلتان به بهترین رشد برسانید کافی است بین آبیاری هایتان اجازه دهید خاک آن کاملا خشک شود و نرو مناسب برای آن تعبیه کنید.

نگهداری کاکتوس

آلوئه ورا

بله! درست خواندید، آلوئه ورا. آلوئه ورا نیز جزو دسته  کاکتوس ها به شمار می رود. این گل بی نظیر هم مانند سانسوریا به این علاقه دارد که بین دو آبیاری اش، سطح خاکش خشک باشد و از رطوبت تقریباً‌ بیزار است. آلوئه ورا یک گل بسیار بی نظیر در همنوعان خود است. از خواص درمانی و بهداشتی اش گرفته تا خواص خوراکی که باعث آرامش اعصاب می شود. برگ های ایینن گل به شکل دراز و کشیده هستند که دور آن از تیغ های سفت و مقاوم تشکیل شده است. اکثراً افرادی که در حال پرورش این گل هستند می دانند که مقاومت خارهای آن به قدری بالا است که می تواند بدن انسان را دچار جرح کند.

درخت یشم

درخت یشم را اکثر ما ایرانی ها آن را به نام درخت دوستی می شناسیم. در برخی از مناطق ایران به این درخت زیبا و دلفریب درخت پول نیز گفته می شود. در نگاه اول شاید به نظرتان نیاید که یک گیاه با برگ های نرم و صاف چگونه می تواند در خانواده کاکتوس ها قرار گیرد. برگ های صاف و صیقلی درخت یشم اگر در محیطی قرار بگیرند که نور کافی به آنها برسد دور آن به رنگ قرمز، تغییر رنگ خواهند داد. البته برای نگهداری این نوع کاکتوس باید توجه داشته باشید که تشنگی بیش از برای این گیاه می تواند حکم نابودی داشته باشد.

شرایط نگهداری کاکتوس

کاکتوس علاوه بر اینکه یک گیاه مقاومی است، نیاز به  مراقب هم دارد. بیشتر مردم بعد از تهیه گل کاکتوس اینگونه تصور می کنند هفته ای یک بار به آن آب بدهند کافی است، اما از شرایط دیگر نگهداری از آن مطلع نیستند. در ادامه مطلب قرار است شما را با شرایط نگهداری کاکتوس آشنا کنیم.

قدم اول نگهداری، آبیاری

گل کاکتوس نسبت به سایر گیاهان آب کمی را برای رشد نیاز دارد. برای بهبود در روند آبیاری گل کاکتوس باید زیر گلدان تان را سوراخ کنید و خاک را نیز زهکشی مناسب انجام دهید. زهکشی نامناسب و سوراخ نبودن زیر گلدان باعث می شود آب به مدت زیاد در گلدان بماند و این باعث رشد سریع قارچ ها و در نتیجه پوسیده شدن آن می شود. در آبیاری گل کاکتوس باید دقت کنید که این گل نیاز به آب کمتری دارد و آبیاری بیش از حد باعث از بین رفتن آن خواهد شد.

نگهداری کاکتوس

رکن اصلی رشد کاکتوس، نور

نور، دومین قدم در رشد کاکتوس است که از آن به عنوان رکن اصلی در رشد کاکتوس یاد می شود. اگر شما گل کاکتوس را در معرض نور مستقیم آفتاب قرار دهید، در طولانی مدت باعث سوختگی آن خواهید شد. کاکتوس معمولاً برای رشد نیاز به نور غیر مستقیم آفتاب دارد. این نکته را هم توجه کنید که بهتر است هر چند وقت یکبار گلدان تان را بچرخانید تا رشد کاکتوس شما به یک طرف نباشد.

نگهداری کاکتوس

آیا کود سه بیست برای کاکتوس خوب است ؟

کوددهی قدم مهمی در نگهداری کاکتوس است. کاکتوس چون یک گیاه مقاوم است معولاً باید برای آن از کود ملایم استفاده کرد. کود سه بیست به دلیل آن که مواد مغذی در آن سطح بالایی دارد، برای گلی مانند کاکتوس پیشنهاد نمی شود. بهترین کود برای پرورش و نگهداری این گل کود 101010 است که به موازات مقدار نیتروژن، فسفر و پتاسیم در آن تقسیم شده است.

نگهداری کاکتوس

استفاده از ورمی کمپوست برای کاکتوس ؟

ورمی کمپوست یک کودی است که دارای مواد آلی است و به نوعی بهترین نوع کود برای رشد یک گیاه محسوب می شود. استفاده از ورمی کمپوست برای کاکتوس یکی از بهترین حالت هایی است این گل به راحتی در آن رشد می کند. استفاده از ورمی کمپوست برای کاکتوس باعث می شود تا این گل شاداب تر باشد.

برای رشد سریع کاکتوس چه باید کرد؟

کاکتوس ها مانند سایر گل ها فصل رشد دارند. معمولا در فصل هایی که هوا خنک تر است، مانند فصل بهار، گل ها بهتر رشد می کنند. استفاده دقیق و درست در کود و همچنین فضای رشد کافی در گلدان از موارد مهمی است که سبب رشد سریع گل کاکتوس می شود. همچنین آبیاری درست نیز باعث می شود نیروی مورد نیاز برای رشد گیاه به آن برسد. دقت داشته باشید که هر چه گل کاکتوس بزرگ تر می شود، نیاز به آبیاری آن نیز بیشتر خواهد شد.

نگهداری کاکتوس

علت زرد شدن برگ کاکتوس مرجان چیست ؟

گل کاکتوس مرجان، جزو خانواده کاکتوس ها به شمار می رود که دارای گل است. این گل معمولا به رنگ های صورتی، زرد و قرمز نمایان  می شود. از مهمترین عواملی می تواند سبب شود که برگ این گل زیبا دچار زردی شود، آبیاری نامناسب و نور بیش از اندازه است. آبیاری نامناسب سبب میشود تا ریشه تواند اکسیژن مورد نیاز خود را از خاک دریافت کند. نور نامناسب برای گلی مانند کاکتوس مرجان یک سم مهلک است.

انواع کاکتوس هایی که سریع رشد می کنند کدامند؟

شاید این سوال برای شما هم به وجود آمده باشد که کدام دسته از کاکتوس ها هستند که رشد سریعتری نسبت سایر همنوعان خود دارند. از نظر گیاه شناسان کاکتوس هایی که در دسته استوانه ای قرار دارند، رشد سریع تری نسبت به سایر کاکتوس ها دارند. البته ذکر این نکته هم الزامی است که کاکتوس ها دارای سرعت رشد یکسانی هستند و مهمترین عامل رشد سریع آن ها در نحوه نگهداری است. اگر شما هم علاقه دارید که رشد کاکتوس خود را تسریع بدهید، از کودی استفاده کنید که مقدار ازت در آن کم باشد.

نگهداری کاکتوس

برای تقویت گل کاکتوس چه باید کرد؟

مهمترین عامل برای تقویت گل کاکتوس، فراهم کردن شرایط رشد مناسب است. در عواملی مانند آبیاری، نور، خاک و کوددهی، باید گفت که کوددهی تاثیر بسیار زیادی در تقویت این گل خواهد داشت. استفاده از کودی که دارای ازت پایین تری باشد، می تواند ریشه گیاه را تقویت کند. ازت در کود، می تواند باعث شود تا گیاه بافتی آبکی پیدا کند که این با طبیعت گل کاکتوس مغایرت دارد.

نگهداری کاکتوس

کاکتوس در کجا رشد می کند؟

گل کاکتوس بسته به نوع آن در مکان های مختلفی رشد می کند. با توجه به اینکه این گل جزو گل های مقاوم است، تقریباً در همه مکان ها می تواند خود را سازگار کند و به رشد مد نظر خود دست پیدا کند. برای رشد گل کاکتوس کافی است آن را در معرض نور مناسب و آبیاری و کوددهی آن را نیز با دقت انجام دهید.

نیازها

آب مور نیاز کاکتوس

اصولا گلی است که نیاز به آب زیاد در طول فصول مختلف ندارد همچنین آبیاری این گل می توانند در برخی مواقع از زیر گلدان و برخی مواقع داخل گدان انجام بشود. نکته مهم دیگر این می باشد که در فصل رشد باید به آنها حداقل هفته ای یک بار آب داد و قاعدتا هر چقدر گیاه بزرگ تر شود نیاز به آب بیشتری می باشد.

یک نکته مهم برای شروع این واقعیت است که بسیاری از کاکتوس ها دارای فصل رشد و کمون می باشند. به طور معمول فصل رشد از بهار تا پاییز است.

بسیاری از گیاهان از اواخر پاییز تا اوایل بهار، زمانی که درجه حرارت خنک تر است و طول روز کوتاه تر می شود، شروع به رشد جدید می کند. در طول فصل رشد، آنها حداقل یک بار در هفته آب می خورند. هنگامی که بزرگ تر می شوند نیاز به آب بیشتری دارند. گلدان را به طور کامل آب کنید، به طوری که آب از سوراخ های زهکشی پایین بیرون آید.

اطمینان حاصل کنید که گلدان در آب فرو رفته را رها نکنید، می تواند پوسیدگی و قارچ را تسریع کند. همچنین اجازه ندهید که آب در ساقه کاکتوس فرو رود. این می تواند منجر به مشکلات پوسیدگی و قارچ شود . در کل این گیاه نسبت به گیاهان دیگر نیاز کمتری به آب دارد پس با بیش از حد آب دادن آن موجب از بین رفتن گیاه می شوید.

خاک مناسب برای کاکتوس

برای تعویض خاک این گل می توانید در خانه نسبت به تهیه خاک اقدام نمایید زمانیکه خودتان خاک این گیاه را تهیه کنید مزایای زیادی برای شما خواهد داشت که از جمله می توان به صرفه جویی در هزینه، تهیه میزان دلخواه خاک و موارد دیگر اشاره نمود روش فراگیری برای تهیه و ترکیب خاک را در این مقاله در اختیار شما قرار می دهیم.

روش تهیه خاک کاکتوس بسیار ساده و مشخص می باشد. باید توجه کرد که درتهیه نوع خاک کاکتوس به عواملی که ذکر می شود توجه شود چرا که خاک این گل به عوامل مختلف و شرایط مختلف بستگی دارد. از جمله این شرایط می توان به عوامل زیر اشاره کرد میزان رطوبت محیط و دمای محیط که این عوامل در دسترسی شرایط محیطی گیاه قرار دارد.

برای اثر گذاری بیشتر خاک توصیه می شود آن را نسبت به محل زندگی خود تهیه کنید. که هر منطقه برای سازگاری بیشتر خاک با گیاه دارای فرمولی جداگانه می باشد که ما در اینجا به تعدادی از انها اشاره خواهیم کرد.

فرمول تهیه خاک کاکتوس

اصلی ترین عنصر که گیاه کاکتوس به آن احتیاج دارد ماسه می باشد بهترین نوع ماسه که می توانید آن را تهیه کنید ماسه های می باشد که فاقد نمک و آهک باشد که می توان نمونه این نوع ماسه را در رودخانه ها یافت. توجه داشته باشید که قبل از مصرف این نوع ماسه حتما آن را بشویید تا عاری از خاک باشد.

باید برای تهیه خاک این گل از ترکیبهای دیگر استفاده شود تا کمبود که ماسه از لحظ مواد مغذی دارد جبران شود. درصد بیشتر خاک کاکتوس را ماسه تشکیل می دهد.که حدودا چهار ششم یا 70درصد به ماسه تعلق می گیرد.15درصد پیت ماس و در نهایت 15درصد را ورمی کمپوست تشکیل می دهند.

پیت ماس مناسب برای کاکتوس

پیت ماسی مناسب است که از نمونه های داخلی و بسیار با کیفیت و مرغوب  تهیه و استفاده می شود. در استفاده از ورمی کمپوست نباید زیاده روی کرد و همان اندازه که اشاره شد استفاده شود زیرا که استفاده بیش از اندازه موجب پوسیدگی ریشه گیاه می شود. مزایای این ترکیب این است که دارای زهکشی بالایی است و نیاز به ترکیب اضافه و یا ریختن سنگریزه نیست. گیاه کاکتوس به زهکشی بالای نیاز دارد تا بتوانند نفس بکشد و نباید آب در خاک باقی بمانند که باعث پوسیدگی ریشه گیاه شود.

نور مناسب برای کاکتوس

می توان گفت این گل نسبت به گیاه دیگر نیاز به آفتاب بیشتری دارد و نیاز به نور در این گیاه جزوه آیتم های مهم می باشد. باید توجه داشت اگر ایم گیاه نور مناسب برای خود را تامین نکنند و ما آن را در جای قرار بدهیم که آفتاب بهش نرسد بیمار می شود و در رشد آن اختلال ایجاد می کنند.

میزان نوری که میتوان معیار نیاز کاکتوس ها را در یک روز مشخص کنند 6 ساعت نور طبیعی که در ایران پنجره های جنوبی مناسب قرار دادن این گیاه در آن مکان هستند. اما برخی که امکان استفاده از نور طبیعی را ندارد لازمه نوری این گیاه بین 13 تا 16 ساعت نور مصنوعی می باشد.

البته به این نکته توجه کنید که در فصول مختلف میزان مصرف و احتیاج گیاه به نور افزایش یا کاهش پیدا میکنند. کاکتوس ها در فصل زمستان که زمان خواب آنها است به نور کم تری نیاز پیدا می کنند.

مناسب ترین زمان برای تعویض گلدان کاکتوس ها :

زمان مناسب برای تعویض گلدان گیاه هر یک سال یک بار است ولی اگر فردی خواستار رشد سریع تر کاکتوس خود می باشد می تواند در سال دوبار گلدان خود را تعویض کنند. باید توجه داشت که اگر فردی اصول تعویض گلدان را نداند ممکن است که به گیاه صدمه وارد کنند و درادامه باید گفت کاکتوس ها علاقه و میانه ی خوبی با تعویض مدام و مکرر گلدان ها ندارند.

آیا تمام کاکتوس ها پاچوش تولید می کنند؟

در جواب این سوال باید گفت خیر بعضی از کاکتوس ها توانایی ایجاد پاجوش را ندارند.

نحوه تکثیر گیاه کاکتوس :

برای تکثیر این گیاه روشهای مختلفی وجود دارد که در یک مقاله جدا به طور اختصاصی در مورد آن گفته خواهد شد. تکثیر این گیاه می توانند به صورت بذری انجام بگیرد هرچند که زمان بر است ولی بعضی از کاکتوس ها را فقط از این طریق تکثیرکرد(ساکولنت ها، مانند ژیمنو کالیسیوم). به طوری کلی تقسیم بندی این گل به دو روش جنسی و غیر جنسی صورت می گیرد.

روش قلمه زدن، این گیاه را میتوان از طریق برگ و در آخر از طریق خوابانیدن تکثیر کرد این ها روش غیرجنسی محسوب می شوند و تکثیر از طریق بذر را جنسی محسوب می کنند. با استفاده از پاجوش شیوه تکثیر کاکتوس با توجه به نوع آن متفاوت می باشد شیوه های مختلفی از جمله کاشت و از پاجوش قلمه زدن نحوه تکثیر این گیاه به روش پا جوش نسبت به بقیه روش ها راحت تر و آسانتر می باشد.

ولی باید توجه به این نکته داشت که شرط این روش از تکثیر برش درست و با دقت این گیاه می باشد و این روش از تکثیر برای بسیاری از گونه های این گیاه مناسب می باشد می‌توان به راحتی عمل تولید و تکثیر را انجام داد پاجوش ها جوانه های کوچکتر کاکتوس هستند. که در کنار گیاه مادر دیده می شوند در این روش پاجوش را جدا کرده و مدتی صبر کنید تا گیاه ریشه تولید کند و باید در این مدت انتهای آن به صورت کامل خشک شود یا به اصطلاح آن کال ببندد.

نحوه تکثیر این گل با استفاده از روش پاجوش نسبت به روشهای دیگر تکثیر مانند برگ و بذر و قلمه زدن راحت تر و سریع تر انجام می شود پاجوش ها به دو دسته تقسیم می شوند ریشه دار و بدون ریشه در نحوه تکثیر کاکتوس که خود آن دارای ریشه است ریشه های پاجوش به گیاه مادر چسبیده است و باید در این صورت با یک چاقوی تیز و سر نازک محل چسبیده شدن ریشه آنها را برش داد  و گیاه پاجوش را در گلدان و ماسه قرار میدهیم.

توجه داشته باشید که گلدانی با زهکشی خوب بهترین مکان برای  کاشت این پاجوش کاکتوس میباشد در همین مطلب در رابطه با خاک مناسب این گیاه و ترکیب آن توضیح داده شده است هنگام کاشت پاجوش در گلدان خاک باید کمی نمناک باشد که برای ابتدا برای گیاه کافی است. و نکته بعدی این است که تا زمانی که رشد گیاه شروع نشده است نباید در معرض مستقیم نور آفتاب قرار بگیرد و گیاه باید در سایه باشد.

هنگامی که پاجوش کاملاً به گیاه مادر چسبیده باشد و فاقد ریشه باشد باید از روش تکثیر پاجوش بدون ریشه استفاده کنیم دلیل روش با یک چاقوی تیز که تیغه آن با الکل تمیز شده است پاجوش را به صورت اریب  برش دهید و با تمیز کردن تیغه آن مانع ورود میکروب ها به محل برش می شوید.  می توان قسمت انتهایی بریده شده گیاه را گوگرد بپاشید تا گیاه تان دچار مشکلات قارچی و پوسیدگی نشوند در این روش نیز باید توجه کرد که قسمت انتهایی قلمه که برش داده شده است کاملاً خشک شود و نشانه های خشکی کامل چروکیدگی خشک و سفت شدن انتهای گیاه است و تا حدی که به سفیدی بزند.

در این روش نیز بعد از پینه زدن گیاه آن را داخل یک گلدان که دارای ماسه نمناک است قرار دهید و مانع تابش نور مستقیم خورشید شوید و نزدیک به یک هفته آن را در سایه قرار دهید و مانع تابش نور مستقیم خورشید شوید و نزدیک به یک هفته آن را در سایه قرار دهید.

 نحوه تکثیر کاکتوس با استفاده از بذر

در این روش نیاز به دقت زیاد دارد ولی برخی کاکتوس ها خواهان تکثیر از این روش می باشند. این گل ها به دسته های مختلفی تقسیم میشوند و تقسیم بندی آنها به دو صورت جنسی و غیر جنسی انجام می شود روش های غیر جنسی مانند پیوند زدن از طریق برگ و قلمه زدن و روش های جنسی تکثیر با بذر به حساب می آید.

نام گیاهانی که نیاز به تکثیر از طریق بذر دارند تشکیل می شود از کاکتوس ها و ساکولنت ها مانند ژیمنوکالیسیوم  کاکتوس های فرو  میوه اژدها و دیگر انواع مشابه آن ها.

 مراحل نحوه تکثیر کاکتوس

بهترین زمان برای کاشت بین فروردین تا مهرماه است است در این روش از  تکثیر باید از ظرف های پلاستیکی که دارای عمق کم هستند و یاسینی استفاده کرد در مرحله اول باید ظرف را تمیز و ضدعفونی کرد.  هنگام کاشت کاکتوس با استفاده از این روش باید از نور مناسب که در اینجا منظور از نور مناسب نور مصنوعی استفاده کرد و از خاک استفاده کرد که شامل مواد مغذی نباشد یا در آن ترکیب کم به کار رفته باشد.

اگر در فکر خرید بامبو هستید و می خواهید سفارش اینترنتی گل را برای اولین بار تجربه کنید به شما تبریک می گوییم زیرا شما با سفارش گل از با کیفیت ترین و منظم ترین گل فروشی خانم گل، تازه ترین گل ها را به عزیزانتان هدیه میدهید و تجربه ی یک خرید اینترنتی گل موفق را به دست می آورید. با ما همراه شوید تا شما را با خرید اینترنتی گل بامبو بیشتر آشنا کنیم.

خاک های معدنی مانند شن و ماسه گزینه خوبی برای این موارد است ست و باید در استفاده به مقدار مناسب و متوسط آن دقت کرد در این مرحله باید خاک را به طور کامل خیس کنیم و اطمینان داشته باشیم که خاک ما کامل خیس است برای جلوگیری از رشد قارچ می توانیم از قارچ کش استفاده کنیم و پس از آن ته ظرف را سوراخ کرده تا آب اضافی از انتهای آن خارج شود.

شروع رشد بذر بیشتر کاکتوس ها در بازه زمانی یک هفته تا یک ماه می باشد و البته گروهی از آنها هستند که دیرتر از این بازه زمانی شروع به رشد می کنند این خاک را با ترکیب خاک سرد شده مخلوط می کنیم و با دست ک کلوخ های آن را  صاف می کنیم عمق کاشت بذر باید دو برابر قطر بذر باشد و ماسه ها را به عنوان پوششی روی بذر ها قرار می دهیم.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *