گل کالادیوم یا فیل گوش که در انگلیسی  angel wings (بال فرشته‌ ای) نام دارد ، بومی برزیل (سرزمین سامبا) است و به دلیل داشتن ترکیب رنگ های خاص و زیبا در برگ هایش، جزو پر طرفدار ترین گل های آپارتمانی محسوب می‌ شود. این گل زینتی دارای ۱۵ گونه مختلف است و از خانواده araceae یا گل های شیپوری می‌ باشد. گونه‌ ی وحشی این گل معمولا بین ۴۰ تا ۹۰ سانت ارتفاع دارد و برگ های آن ۱۵ تا ۴۵ سانت رشد می کنند.

برگ های کالادیوم شبیه به سر نیزه هستند و دم آن ها کشیده و بلند است. این برگ ها دارای رنگ های مختلفی مثل قرمز، سفید، سبز و زرد می‌ باشند. اگر قصد نگهداری از این گل را دارید باید بدانید که نگهداری از آن نیازمند به تجربه است و اگر در نگهداری از گل و گیاه بی تجربه هستید گیاه دیگری را برای شروع انتخاب کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر با کالادیوم و شرایط نگهداری از آن آشنا شوید.

گل کالادیوم

انواع گیاه کالادیوم

به طور کلی همه‌ ی گونه های کالادیوم از دو گونه قدیمی  C.picturatum  و C.bicolor نشات میگیرند. گونه‌ ی Caladium bicolor که زیباترین نوع کالادیوم محسوب می شود ، گل های کوچک و برگ های بزرگی دارد. برگ های این گونه در رنگ های قرمز، سفید، سبز و زرد یافت می‌ شود. گونه‌ی دیگر که caladium humboldtii نام دارد ، دارای برگ هایی کوچک با لکه های سفید رنگ است. این گونه مقاومت نسبتا بالایی دارد و میتواند به راحتی در دمای اتاق رشد کند.

گل کالادیوم

نگهداری از گل کالادیوم

تا به اینجا کمی با گیاه کالادیوم و گونه های مختلف آن آشنا شدید. حال قرار است به شرایط نگهداری از این گل پرطرفدار مثل میزان نور ، رطوبت ، دما ، کود و مقدار آبیاری بپردازیم. پس در ادامه مطلب همراهمان باشید.

  • آبیاری مورد نیاز گل کالادیوم

کالادیوم به آبیاری نسبتا زیادی نیازمند است. اصل کلی ای که برای آبیاری کالادیوم باید رعایت کنید این است که هرگاه خاک کالادیوم مقداری خشک شد (حدود ۲ الی ۳ سانت از عمق خاک) به آن آب دهید. به طور میانگین می‌شود گفت کالادیوم در فصول گرم سال نیازمند ۲ الی ۳ بار آبیاری در هفته است. توجه داشته باشید که گیاه کالادیوم فقط تا زمانی که برگ دارد نیاز به آبیاری دارد‌. معمولا عمر برگ های کالادیوم از اوایل بهار تا اواخر پاییز است. پس اگر کالادیوم شما در فصل زمستان برگی نداشت نیاز به آبیاری ندارد ، اما اگر در زمستان هنوز برگ داشت آبیاری را نسبت به فصول گرم کاهش دهید.

گل کالادیوم

  • نور مورد نیاز گل کالادیوم

گل کالادیوم برای زنده ماندن و حفظ رنگ برگ هایش به نور کامل نیاز دارد. اما مواظب باشید که در عین حفظ کردن روشنایی محیط و مهیا کردن نور کافی ، کالادیوم شما در مقابل اشعه مستقیم آفتاب قرار نگیرد. اگر محیطی که برای نگهداری کالادیوم خود در نظر گرفته اید تاریک و کم نور است ، میتوانید از لامپ ال ای دی استفاده کنید و آن را جایگزین نور خورشید کنید. لامپ ال ای دی باید در فاصله ۴۰ سانتی متری گل قرار بگیرد.

  • دما مورد نیاز گل کالادیوم

دمای مناسب برای نگهداری از کالادیوم در فصل تابستان ۲۴ درجه سانتی‌ گراد و در فصل زمستان ۱۶ درجه سانتی گراد می باشد. البته در زمان خواب گیاه ، این دما به ۱۳ درجه سانتی گراد کاهش می‌یابد. کالادیوم به گرمای خشک علاقه‌ای ندارد و اگر در معرض گرمای خشک قرار بگیرد خراب می شود. برای جلوگیری از این اتفاق سینی ای را از آب پر کنید و زیر گلدانتان قرار دهید. همچنین مراقب باشید تا کالادیوم در فصل زمستان در برابر سرما قرار نگیرد. سرما باعث یخ زدن کالادیوم و زرد شدن برگ های آن می‌شود.

گل کالادیوم

رطوبت مورد نیاز گل کالادیوم

کالادیوم به رطوبت زیادی نیاز دارد ، اما غبار پاشی برای این گل مضر است و به برگ هایش آسیب می رساند. غبار پاشی باعث ایجاد لکه های قهوه‌ ای رنگ بر روی برگ های کالادیوم میشود. اگر چنین لکه هایی را روی برگ کالادیوم خود دیدید دیگر غبار پاشی نکنید.

برای تامین رطوبت می توانید :

💧 گلدان کالادیوم را در کنار دیگر گل هایتان قرار دهید.

💧 گیاهان دیگری را در کنار کالادیوم بکارید (کاشت گروهی) و اطراف آن ها را با استفاده از خزه پر کنید و هنگام آبیاری خزه ها را نیز مرطوب کنید. (مرتبا خزه ها را مرطوب کنید تا رطوبت به تمامی نقاط گیاه برسد)

💧زهکش گلدان را چک کنید و گلدان بزرگ تری برای گیاه جایگزین کنید.

💧زیر گلدانی خود را از سنگریزه و آب پر کنید.

گل کالادیوم

  • خاک مناسب گل کالادیوم

برای این گیاه می توانید از خاک هلندی استفاده کنید که به راحتی در گل فروشی ها یافت می شود. این خاک به دلیل نداشتن اسید زیاد ، برای گل های زینتی مناسب است و به کالادیوم برای رشد کمک زیادی می‌کند. همچنین می توانید با استفاده از قسمتی خاک لیمونی به علاوه‌ی قسمتی پیت  نیز ، خاک مناسبی برای رشد ریشه کالادیوم مهیا کنید.

گل کالادیوم

  • کود دهی و تعویض گلدان ها

کالادیوم گلی کم توقع است و نیاز زیادی به کود ندارد. بنابراین نصف میزان توصیه شده توسط  سازنده کود گیاهان زینتی برای کالادیوم کافی می باشد. می‌توانید برای این کار از کود پوکون هندی استفاده کنید. کود پوکون هندی موجب رشد خوب گیاه و همچنین افزایش زیبایی آن می‌شود. این کود را از گلفروشی ها تهیه کنید، با مقداری آب ترکیب کنید و به گیاه بدهید.

*بهترین موقع برای تعویض گلدان کالادیوم فصل پاییز است. (زمانی که گل به خواب زمستانی رفته باشد)

اگر ریشه های گل شما در فصل گرما از خاک بیرون زد اشکالی ندارد که گلدان آن را عوض کنید ولی زمان مناسب و توصیه شده برای این کار پاییز است.

  • تکثیر کالادیوم

تکثیر کالادیوم را می توان از طریق دو روش کاشت غده و تقسیم بوته انجام داد.

🌱 کاشت غده

کالادیوم از غده‌ای زیر زمینی رشد میکند که این غده در بهار و تابستان رشد فعالی دارد و در زمستان به خواب زمستانی می‌رود.

در مرحله اول مهم است که از سلامت غده هایی که از زمستان باقی مانده اند اطمینان حاصل کنید. پس از خشک شدن برگ ها غده ها را از خاک خارج کنید. غده ها را در جایی خشک با دمای ۱۶ درجه سانتی گراد نگهداری کنید. (مراقب باشید که غده ها مبتلا به فساد قارچی نشوند). با شروع بهار میتوانید غده های جوان و تازه را از پایه مادری جدا کرده و هر کدام را جداگانه درون گلدانی حاوی کمپوست گلدانی با پایه پیت بکارید. (بهتر است قطر دهانه گلدان بین ۹ الی ۱۰ سانتی‌متر باشد).

برای پیشگیری از فساد یا پوسیدگی بهتر است از قارچ کش هم استفاده کنید. حواستان باشد که غده ها را به شکل سطحی بکارید. تا زمان شروع به رشد غده ها ، دما را ۲۴ درجه سانتی گراد حفظ کنید و پس از شروع به رشد دما را به ۲۰ درجه سانتی گراد تغییر دهید. اوایل کاشت ، غده نیاز به آبیاری کمتری دارد. پس از جوانه زدن آبیاری را افزایش دهید.

گل کالادیوم

 تقسیم بوته کالادیوم

این روش برای بهار و تابستان است که از طریق تقسیم بوته‌ی گل عملی می شود. هر ساقه‌ی بزرگ غده‌ای ، حدودا ۱۰ الی ۱۲ ساقه‌ی نازک دارد. یکی از ساقه های نازک را به همراه مقداری از ریشه اش جدا کنید و در گلدانی دیگر بکارید.

آفات و بیماری های کالادیوم

  • برگ های ریز و رشد ضعیف: گل نیازمند تغذیه مصنوعی است. هر دو هفته یکبار گل را تغذیه کنید.
  • برگ های چروک و خشک: گیاه تشنه است یا در محیط خیلی گرم قرار دارد. آن را به جای خنک تری منتقل کنید یا آبیاری بیشتری انجام دهید.
  • شکافته شدن برگ: این اتفاق به خاطر آسیب فیزیکی است. گلدان را در جایی قرار دهید که از ضربه های فیزیکی در امان باشد.
  • زرد شدن و افتادن برگ ها: گیاه به قارچ مبتلا شده است. قارچ ها در رطوبت زیاد به وجود می آیند ، پس یا آبیاری بیش از حد است و یا زهکش مشکل دارد. آبیاری را کاهش داده و زهکش را چک کنید.
  • لکه های قهوه‌ای بر روی برگ: تابش نور مستقیم آفتاب یا استفاده از براق کننده های شیمیایی باعث این اتفاق میشود. از براق کننده ها استفاده نکنید و گیاه را در مقابل تابش مستقیم آفتاب قرار ندهید.
  • کمرنگ شدن برگ ها: گیاه نیاز به نور بیشتری دارد. آن را به جای روشن تری منتقل کنید.
  • شکل بد و چسبناک بودن برگ و ساقه ، وجود حشرات سبز رنگ روی گیاه: آثار شته است. برای از بین بردن آن ، سم حشره کش آفات تهیه کنید و طبق دستور استفاده کنید‌‌.
  • کناره های برگ قهوه‌ای و چروک شده: هوای محیط برای گیاه سرد است. دما را افزایش دهید یا گیاه را به فضای گرم تری منتقل کنید‌.

گل کالادیوم

علت زرد شدن برگهای گل کالادیوم

اگر این اتفاق در فصل پاییز برای کالادیوم افتاد جای نگرانی نیست. کالادیوم در اواخر پاییز به خواب می رود و در این مدت برگ هایش زرد میشود. در این زمان آبیاری را متوقف کرده و کالادیوم را به جای سرد و خشک انتقال دهید‌. اما اگر در فصل دیگری این اتفاق برای گلتان افتاد ، به دلیل سرد بودن محیط است. دمای محیط را افزایش داده و یا گل را به جای گرم تر منتقل کنید‌.

گل کالادیوم سمی است؟!

گل کالادیوم در همه‌ ی قسمت هایش دارای شیره‌ ای سمی می باشد. این سم باعث سوزش و خارش در پوست لب و دهان می شود. همچنین سم این گل می‌ تواند باعث ایجاد مسمومیت همراه با درد معده شدید شود. این سم به کبد و دستگاه گوارش نیز آسیب می‌ رساند.  پس به هیچ عنوان برگ های کالادیوم را نخورید و آن را از دسترس کودکان و حیوانات دور نگه دارید‌‌‌.

بازگشت به لیست

دیدگاهی در مورد “گل کالادیوم

  1. Maya گفت:

    سلام وقت بخیر، علت اینکه برگ کالادیوم به همون حالت پیچ خورده باقی می مونه و باز نمیشه چیه؟
    با حاشیه لبه کمی قهوه ای برگها بصورت پیچ خورده بزرگ میشن ولی تو مرحله باز شدن، به موقع باز نمیشه

  2. سمیرا گفت:

    من قرمز رنگش رو دارم. شاخه هاش خم میشن و بعد از مدتی خشک میشن. دلیلش چیه؟ ابیاریش منظمه. برگهای جدید هم در آورده . لک هم نداره. قارچه؟ اگر مشکلش قارچ هست چه قارچ کشی بهش بدم؟ البته من با قارچ کش الیت ابیاریش کردم . به فاصله ده روز. اما مشکلش هنوز هست

  3. مریم جهانگشاهی گفت:

    سپاس فراوان، اطلاعات کامل و کاربردی بود، باغتون همیشه سرسبز و شاداب باد

    1. فروشگاه اینترنتی خانم گل گفت:

      درود.
      خوشحالیم این مطلب براتون مفید بوده.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *