معرفی میخک هندی

میخک هندی با نام انگلیسی Daphne و نام علمی pittosporum tobira از خانواده Thymeleaceae محسوب می شود و بومی مناطق جنوب شرقی آسیا، چین، هند و ژاپن می باشد. برخی این گیاه را با نام بونسای پیت استرم نیز می شناسند. این گل به دلیل حالت برگ ها و گل های کوچکِ زیبایش به عنوان یک بونسای زینتی طرفداران بسیاری دارد. البته نگهداری ساده‌ و مقاومت بالای آن نیز از دلایل محبوبیتش می باشد.

میخک هندی

معرفی میخک هندی

میخک هندی گیاهی همیشه سبز، گلدار و کم توقع است که امروزه در بسیاری از کشور ها به عنوان گلی زینتی برای محوطه سازی و حتی نگهداری در آپارتمان مورد استفاده قرار می گیرد. برگ های این گیاه بیضی، تخم مرغی شکل و ضخیم هستند. جنس آن ها چرمی و براق است و اکثرا در رنگ های سبز یافت می شوند. البته گونه‌ی ابلغ این گیاه برگ هایی سبز با حاشیه کرم یا سفید دارد. میخک هندی معمولا در اواخر زمستان و اوایل بهار گل میدهد، این گل ها سفید رنگ و خوشبو هستند. هر گل دارای ۵ گلبرگ می باشد که هر گلبرگ آن تقریبا ۱ سانتی متر است. این گل ها بعد از مدتی تبدیل به میوه‌هایی شبیه به زالزالک می شوند.

 

میخک هندی در محیط آزاد می تواند تا ۱۰ متر نیز رشد کند. همین ویژگی موجب شده تا از این گیاه برای ایجاد پرچین استفاده شود‌. نگهداری این گیاه در منزل به دلیل کم توقع بودن و مقاومت بالا، کار ساده‌ای میباشد فقط به دلیل رشد بسیار زیاد نیاز به هرس کردن سالانه دارد. از میخک به صورت شاخه بریده در دسته گل ها نیز بهره میبرند.

  • نور مناسب برای میخک:

این گیاه به نور زیاد تا متوسط و غیر مستقیم نیاز دارد. بهتر است آن را در محیط های سایه روشن قرار دهید تا به خوبی از نور غیر مستقیم و کافی بهره ببرد. قرار دادن میخک هندی در کنار پنجره های جنوبی بهترین گزینه است. در تابستان های گرم که دمای هوا بسیار بالا و نور آفتاب شدید است بهتر است میخک را به مکان های سایه انتقال دهید زیرا نور شدید و مستقیم می تواند باعث سوختن و قهوه‌ای شدن نوک برگ های گیاه شود. البته دقت کنید که نور دریافتی گیاه کم تر از حد نیاز نباشد‌، در صورت کمبود نور برگ های آن شروع به ریزش می کنند.

میخک هندی

نور مناسب برای میخک هندی

  • آبیاری میخک هندی:

میخک نسبتا در مقابل خشکی و کم آبی مقاوم است و به آبیاری متوسطی نیاز دارد. هرگاه که خاک گلدان خشک شد آبیاری کنید. بهتر است در تابستان های گرم آبیاری را افزایش دهید و در فصول سرد و زمستان آبیاری را بکاهید. همچنین زمانی که دمای هوا به صفر درجه رسید به هیچ عنوان آبیاری نکنید. آبیاری در این دما باعث یخ زدن گیاه خواهد شد.

میخک هندی

آبیاری میخک هندی

  • خاک مناسب:

مثل بسیاری دیگر از گیاهان آپارتمانی میخک نیز به خاکی با زهکشی بالا نیازمند است. همچنین خاک میخک باید سنگین باشد و خاک سبک برای این گیاه مناسب نیست. البته سنگینی بیش از حد خاک ممکن است به گیاه آسیب بزند. بهتر است در ترکیبات خاک خود حتما از شن، کوکوپیت و پرلیت نیز بهره بگیرید‌.

  • دمای مناسب برای گل میخک:

میخک در برابر تغییرات دمایی نسبتا مقاوم است اما قرار دادن آن در محیط های سرد و یا گرم به مدت زیاد، به آن آسیب می رساند. اگر میخک را در خانه نگه می دارید در زمستان آن را در کنار وسایل گرمایشی خانه قرار ندهید و در تابستان هوای محیط را خنک نگه دارید.

میخک هندی

دمای مناسب میخک هندی

  • تعویض گلدان میخک هندی:

میخک تقریبا سالانه یک بار به تعویض گلدان نیاز پیدا می کند. اگر ریشه ها به قدری رشد کردند که از خاک و گلدان بیرون آمدند حتما باید گلدان گیاه را با گلدانی یک سایز بزرگتر تعویض کنید.

  • تمیز نمودن برگها:

قسمت زیادی از زیبایی این گیاه را برگ های چرمی و براقش تشکیل میدهند پس تمیز بودن این برگ ها بسیار مهم است. برای تمیز کردن برگ ها می توانید روزانه غبارپاشی انجام دهید و برای براق کردن برگ ها می توانید با استفاده از شیر و آب، برگ ها را برق بیندازید.

  • سمی بودن میخک:

تمام قسمت های میخک هندی برای انسان و حیوانات خانگی سمی می باشد و اگر آن را ببلعید و یا با آن در تماس باشید دچار عوارض خواهید شد. سعی کنید گیاه را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.

میخک هندی

سمی بودن میخک هندی

  • هرس کردن میخک هندی:

برای این که گیاهتان را خوش فرم و زیبا نگه دارید باید آن را به طور مرتب هرس کنید. هرس کردن سالانه گیاه باعث می شود گیاه بیش از اندازه بلند نشود و شاخه های پر تری داشته باشد.

هرس را قبل از شروع فصل رشد (پیش از بهار) انجام دهید.

تکثیر گل میخک

برای تکثیر میخک هندی می توانید از طریق دو روش زیر اقدام کنید:

  • کشت با بذر:

در تابستان که بذر ها رسیده اند، آن ها را جمع کرده و بکارید. از بذر ها نگهداری کنید تا زمانی که جوانه بزنند.

  • کشت قلمه:

برای این روش شما می توانید دو نوع قلمه داشته باشید. در تابستان از قلمه‌ی چوبی که داری چند برگ است و در پاییز نیز از قلمه‌ی نیمه چوبی که برگی ندارد، می توان استفاده کرد.

قلمه را باید در بستری مرطوب قرار دهید (باید از بستری شامل ماسه بادی استفاده کنید.) و آن را تا زمانی که ریشه دهد در محیطی دور از نور مستقیم آفتاب نگه دارید. پس از ریشه دادن آن را بکارید و مثل یک گیاه بالغ از آن مراقبت کنید.

بیماری های مهم گل میخک

علت متوقف شدن رشد گیاه:

در چنین شرایطی گیاه کمبود مواد مغذی دارد. برای بهبود کوددهی انجام دهید.

دلیل خشک شدن میخک هندی:

زمانی که برگ های این گیاه خشک و چروکیده می شوند نشان دهنده گرمای بیش از حد هوا است. حتما گلدان میخک را به مکان خنک تری انتقال دهید و روزانه غبارپاشی کنید.

علت زرد شدن برگ میخک هندی:

برخی اوقات برگ های این گیاه زرد شده و میریزند. معمولا این اتفاق به خاطر آبیاری زیاد و بیش از حد می افتد. برای آبیاری باید بگذارید سطح خاک خشک شود و سپس آبیاری کنید.

وجود زخم های سفید و پنبه‌ای شکل در زیر برگ ها:

عامل این اتفاق وجود آفت است. برای درمان گیاه هر دو هفته یک بار، گیاه را با استفاده از سم حشره کش نفوذی سمپاشی کنید. همچنین می توانید با استفاده از پنبه‌ی آغشته به سم زخم های سفید را از بین ببرید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *