گیاه کوردیلین (cordyline) با نام علمی Cordyline terminalis عضوی از خانوادهی asparagaceae می باشد و بومی جنوب شرق آسیا، شمال شرق استرالیا، گینه نو و جزایر اقیانوس هند است. همچنین این گیاه با نام های اژدهای آتشین و کوردلینا نیز شناخته میشود.
کوردیلین گونههای متفاوتی دارد. گونه های fruticosa، c.manners، india visa، aussie جزو معروف ترین ها می باشند. برخی از گونه های این گیاه مثل درختان رشد بسیاری دارند و تا ارتفاع ۲۰ متر نیز رشد میکنند اما گونه های گلدانی و آپارتمانی این گیاه رشد کمتری دارند و حداکثر تا ارتفاع ۴ متر رشد میکنند. برگ های این گیاه کشیده، درشت و شمشیری شکل هستند. رنگ این برگ ها سبز تیره و براق می باشد که در حاشیه به رنگ های قرمز، صورتی و ارغوانی مزین شده است. رنگ خاص برگ های کوردیلین از رازهای محبوبیت آن می باشد.
گل های کوچک و خوشبوی کوردیلین معمولا قطری حدود ۱ سانتی متر دارند و رنگ آن ها سفید است. ساقه های زیرزمینی یا همان ریزوم های کوردیلین، پس از بالغ شدنِ گیاه طعم شیرینی پیدا میکنند. همچنین کوردیلین به دلیل داشتن مقدار زیادی نشاسته، به عنوان گیاه دارویی نیز استفاده می شود. کوردیلین در وطن اصلی خود کاربردهای دیگری نیز دارد. از این گیاه در نگهداری از مواد غذایی و ساخت خانه استفاده می شود و این اعتقاد وجود دارد که کوردیلین خوش شانسی میآورد.
شرایط نگهداری گیاه کوردیلین
کوردیلین گیاهی همیشه سبز و رطوبت دوست است و مانند تمامی گیاهان برای رشد نیازمند شرایط و محیطی خاص می باشد. پس اگر قصد نگهداری از کوردیلین را دارید در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا شیوهی نگهداری این گیاه در منزل را به طور کامل شرح دهیم.
نور مناسب کوردیلین
محیط نیم سایه برای رشد این گیاه بهترین نور را دارا می باشد. کوردیلین در برابر نور مستقیم آفتاب آسیب می بیند اما نور کم نیز ممکن است باعث کم رنگ شدن برگ ها شود. پس بهتر است در روز هایی که آب و هوا معتدل است، حدودا دو ساعت کوردیلین را در برابر نور مستقیم خورشید قرار دهید. این کار به تثبیت رنگ برگ ها و زیبایی گیاه کمک بسیاری می کند.
آبیاری گیاه کوردیلین
کوردیلین به آبیاری زیادی نیازمند است و باید خاک آن همیشه مرطوب باشد. نگذارید خاک گلدان بین دو آبیاری خشک شود و همیشه خاک را مرطوب نگه دارید. در هوای گرم و فصل تابستان گیاه به آبیاری بیشتری نیاز دارد. البته در آبیاری زیاده روی نکنید. آبیاری بیش از حد باعث پوسیدگی برگ ها و ریزش آن ها می شود.
از چه خاکی برای گیاه کوردیلین استفاده کنیم؟
خاک مورد نیاز این گیاه باید نیمه سبک با زهکشیای بالا باشد تا آب اضافه به راحتی از آن عبور کند و خاک گیاه غرقابی نشود.
ترکیبی از شن یا کوکوپیت، پیت ماس و پرلیت می تواند ترکیب مناسبی باشد.
همچنین ترکیب خاک معمولی، خاک برگ و کوکوپیت نیز خاک خوبی برای رشد کوردیلین است.
کوددهی گیاه کوردیلین چطور باشد؟
کوردیلین فقط در فصل رشد نیاز به کوددهی دارد و نیازی نیست در زمستان به آن کود بدهید.
می توانید در فصول رشد با استفاده از کودهای مخصوص گل های زینتی، هر دو هفته یک بار کوددهی انجام دهید.
یکی از مشکلاتی که بر اثر کمبود مواد مغذی برای گیاه می افتد، کوچک شدن برگ ها می باشد. اگر این اتفاق برای کوردیلین شما افتاد، با استفاده از کود های محلول گیاهان زینتی هر ۳ ماه یکبار کوددهی انجام دهید.
کوردیلین چقدر رطوبت نیاز دارد؟
همانطور که گفتیم کوردیلین رطوبت دوست است. برای تامین رطوبت مورد نیاز کوردیلین بهتر است هفتهای دو بار در تابستان و هفتهای یک بار در زمستان غبارپاشی انجام دهید. غبارپاشی را به هیچ عنوان در مقابل نور مستقیم آفتاب انجام ندهید این کار باعث سوختگی گیاه می شود.
همچنین می توانید برای تامین رطوبت از روش جزیره نیز استفاده کنید. زیر گلدانی را از سنگریزه پر کنید و در آن آب بریزید. گلدان را روی آن قرار دهید و حواستان باشد آبِ درون زیر گلدانی با خاک گلدان در ارتباط نباشد. آب به مرور تبخیر می شود و رطوبت گیاه را تامین میکند.
تعویض گلدان گیاه کوردیلین
هرگاه گیاه تا حدی رشد کرد که ریشه های آن از زیر گلدانی بیرون آمد، وقت آن است که گلدان گیاه را تعویض کنید. کوردیلین تقریبا هر دو سال یک بار به تعویض گلدان احتیاج پیدا میکند. برای تعویض گلدان گیاه را به گلدانی یک سایز بزرگتر انتقال دهید.
تکثیر گل کوردیلین
-
تکثیر پاجوش:
قبل تر گفتیم که کوردیلین دارای ریزوم است. می توان این ریزوم ها را به صورت جداگانه کاشت تا رشد کنند. برای این کار کوردیلین را از گلدان خارج کنید و با استفاده از چاقویی تیز و استریل، ریزوم ها را از گیاه جدا کنید. سپس آن ها را در خاکی سبک و مناسب بکارید. پس از آنکه ریزوم ها ریشه دادند می توانید آن ها را به گلدان اصلی منتقل کنید. این شیوهی تکثیر را در تمامی طول سال می توان انجام داد. اما توصیه میشود برای نتیجه گیری سریع تر و بهتر، این کار را در اواخر زمستان و یا اوایل بهار انجام دهید.
-
تکثیر با قلمه ساقه:
قلمهای به طول ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر را با استفاده از قیچی یا چاقویی تیز ببرید. بهتر است از قسمت های بالای گیاه قلمه را جدا کنید. سپس گلدانی به قطر ۹ سانتی متر را که از کمپوست مخصوص بذر پر شده است تهیه کنید و قلمه را در آن بکارید. خاک را مرطوب نگه دارید و از آبیاری زیاد بپرهیزید. گلدان را در مکانی دور از نور مستقیم خورشید با نوری ملایم نگه داری کنید. محیط اطراف گلدان باید گرم و مرطوب باشد.
-
تکثیر با بذر:
بستری سبک از پیت ماس و پرلیت تهیه کنید و بذر ها را به شکل سطحی بکارید. طوری که خاک حدود نیم سانت روی بذر ها قرار بگیرد. خاک را همیشه مرطوب نگه دارید و وقتی بذر ها تا حدود ۱۰ سانتی متر رشد کردند آن ها را به گلدان اصلی انتقال دهید. این شیوه را در بازهی زمانی اواخر تابستان تا اوایل زمستان می توانید انجام دهید.
مشکلات و بیماری های رایج گل کوردیلین
-
علت خشک شدن سر برگ کوردیلین:
خشک شدن یا سوختن سر برگ های کوردیلین به دلیل خشکی زیاد هوا می باشد. هوای اطراف گیاه را مرطوب نگه دارید و آن را در مقابل نور مستقیم خورشید قرار ندهید. البته فلورایدِ درون آب نیز می تواند علت این اتفاق باشد. پس برای آبیاری بهتر است آب را دو روز در ظرفی در باز قرار دهید و سپس آبیاری کنید.
-
علت زرد شدن برگ های کوردیلین:
معمولا کنه تار عنکبوتی باعث زرد شدن برگ های کوردیلین می شود. زیر برگ ها را چک کنید. اگر در زیر برگ ها تار عنکبوت مشاهده کردید گیاه دچار کنه تار عنکبوتی شده است. برای از بین بردن کنه تار عنکبوتی از سم های کنه کش استفاده کنید و با بالا بردن رطوبت هوای اطراف، از زیاد شدن کنه ها جلوگیری کنید.