روش نگهداری گل سیکاس
این گیاه که در فارسی به نخل زینتی معروف است و بومی کشور ژاپن میباشد. این گل انس عجیبی با مناطق استوایی دارد. از ویژگی های بارز این گل مقاومت بالا و سرعت رشد کم آن است. هرچند شاید سرعت رشد کم این گل یک نقطه ضعف به نظر برسد اما باید بدانید که البته عمر طولانی هم دارد. این گیاه پیاز دار است و در هر نوبت از گلدهی بین ۲۰ تا ۴۰ برگ می دهد. این نخل زینتی دارای دو پایه نر و ماده است که هر کدام از این پایه ها گل های متفاوتی از یکدیگر دارند. برگ های این گل در نوع ماده آن، به صورت مسطح بوده و پوشیده شده از کرک های خرمایی رنگ می باشد. گل سیکاس که از آن به فسیل زنده نیز یاد می شود، قدمت زیادی دارد و در دنیا بیش از ۳۰۰ نوع از آن شناسایی شده است.
نگهداری گل سیکاس در آپارتمان
این گیاه به واسطه خاستگاه خود که در مناطق استوایی است و مقاومت بالایی که دارد یکی از بهترین گزینه های نگهداری در آپارتمان است. اما با وجود همه این ویژگی ها باید به نیازهای آن توجه داشته باشید. محیط گرم و نورگیر و البته به دور از آفتاب شدید بهترین مکان برای نگهداری این گیاه زیبا است. این گیاه علاقه زیادی به مکان مرطوب دارد و شما می توانید با اسپری آب، این نیاز گل را برطرف کنید.
برای ایجاد محیط مرطوب می توانید در زیر گلدان گل خود مقداری سنگ ریزه به همراه آب بریزید تا تبخیر آب در محیط، فضای مرطوب را برای گل شما ایجاد کند. توجه داشته باشید که آب به صورت مستقیم با گلدان ارتباط نداشته باشد. نکته قابل توجه در نگهداری گیاهان آپارتمانی، استفاده از گلدان مناسب است که ترجیح باغبان های حرفه ای برای این امر در نگهداری از گل سیکاس استفاده از گلدان سفالی با زهکشی مناسب است. این نوع گلدان و زهکشی مناسب خاک آن، موجب می شود تا آب درون گلدان حبس نشده و به راحتی از آن خارج شود چرا که آب بیش از حد و رطوبت بالا منجر به پوسیدگی و از بین رفتن ریشه گیاه شما می شود.
خاک مناسب برای گل سیکاس
نخل زینتی نسبت به نوع خاک حساسیت بالایی ندارد و تنها نکته ای که برای خاک گلدان این گیاه باید به آن توجه داشته باشید دارا بودن زهکشی مناسب است. خاکی که به شما پیشنهاد می دهیم خاکی نیست که دارای مواد مغذی لازم باشد.
PH این خاک بهتر است که اسیدی یا خنثی نباشد. پیشنهاد میشود که از خاک گلدان یا خاک کاکتوس برای نگهداری این گیاه استفاده کنید. برای فصل تابستان سطح خاک را با پاشیدن مالچ پر کنید اما بهتر است که در فصل سرما و زمستان مالچ ها را جمع آوری کرده تا سرعت تبخیر آب بالا رود. توجه داشته باشید که خاک گیاهان آپارتمانی به هیچ وجه کاملا خشک نشود و رطوبت آن در حد معمولی بماند.
گل سیکاس و نور مناسب
همانطور که قبلاً گفته شد نخل زینتی را نباید به هیچ وجه در معرض نور مستقیم و تابش آفتاب مخصوصاً در آفتاب بعد از ظهر قرارداد. این امر باعث سوختن و پژمرده شدن برگ های این گیاه زیبا می شود. پیشنهاد ما برای شما، قرار دادن گلدان گل سیکاس در کنار پنجره های جنوبی غربی و شرقی است.
در این مکان ها علاوه بر اینکه نور مناسب را دریافت می کند، می تواند از تابش مستقیم و آسیب رسان نور خورشید هم در امان باشد. لازم به ذکر است که شما می توانید در فصل گرما گلدان خود را به بیرون از خانه نیز منتقل کنید اما توجه داشته باشید مکانی که گلدان را قرار می دهید از تابش آسیب رسان نور خورشید محفوظ باشد.
سیکاس و آب مناسب
این گیاه تحمل بالایی نسبت به کم آبی دارد اما توجه داشته باشید که بین هر دو نوبت بعدی آبیاری حتماً خاک سطح گلدان کاملا خشک شده باشد و مجدداً به آبیاری اقدام کنید. آبیاری بدون خشک شن سطح گلدان ممکن است رطوبت بیش از اندازه را به گل دهد و این امر منجر به پوسیدگی ریشه گیاه شما می شود. پوسیدگی ریشه گیاه در سلامت و شادابی و نشاط گیاه شما تاثیر بسزایی دارد.
آبیاری در طول فصل سرما حتما باید کاهش پیدا کند چرا که گیاه شما در حال استراحت می باشد. این گیاه مناسب با مناطق استوایی و مرطوب علیرغم میل عجیب و شدیدی که به این فضا دارد اما نسبت به سرمازدگی نیز فوق العاده حساس است لذا توصیه می شود که دمای راکه گلدان را در آن قرار می دهید به زیر ۶ درجه سانتی گراد نرسد و البته حتماً توجه داشته باشید که گل سیکاس را به هیچ وجه در معرض گرمای وسایل گرمایشی در منزل قرار ندهید چراکه موجب مرگ این گیاه زیبا می شود.
کود دهی مناسب
فصل رشد این گیاه در بهار تا پاییز می باشد، لذا توصیه می شود که در طول این فصل ماهی یک بار اقدام به کود دهی گیاه خود کنید. برای این عمل می توانید علاوه بر محلول های کود مایع از کودهای جامد نیز استفاده کنید. پیشنهاد ما برای شما استفاده از کود های گرانوله که مخصوص این گل تهیه شده است، می باشد.
این کود که ترکیبی از نیتروژن و پتاسیم و فسفر و منیزیم می باشد یکی از بهترین انواع کودها برای تغذیه گل سیکاس میباشد. حتماً به این نکته توجه داشته باشید که طبق دستورالعمل کودها اقدام به این کار کنید و فقط در فصل رشد گیاه کود دهی را انجام دهید چون بقیه سال گیاه شما در حال استراحت می باشد.
تکثیر گل سیکاس
این گیاه به دو روش بذر پاشی و کاشت به وسیله پاجوش گیاه قابل تکثیر است. در روش بذر پاشی که غالباً بسیار زمان بر است ممکن است دچار موفقیت در تکثیر این گیاه نشوید، لذا پیشنهاد ما برای شما روش دوم است یعنی استفاده از پاجوش گیاه. در صورت نگهداری درست و در محیط مناسب این گیاه در کنار خود گیاهچه کوچک رشد می دهد که به واسطه ی آن می توانید گل خود را تکثیر کنید.
در این روش با استفاده از قیچی یا چاقوی ضد عفونی شده گیاه را از بدنه گیاه اصلی جدا کنید و به مدت چند روز درون سایه قرار دهید. در این زمان قسمت جدا شده از گیاه اصلی پینه بسته و آماده کاشتن در گلدان می باشد. حالا وقت آن رسیده است که این گیاهچه کوچک را درون گلدانی با زهکشی مناسب بکارید و در محیطی با نور و دمای مناسب قرار دهید تا به آرامی ریشه زده و رشد کند.
یک نکته مهم در رابطه با نخل زینتی یا همان گل سیکاس
یکی از نکات مهمی که باید در خصوص گل سیکاس به آن توجه کنید، سرعت رشد آن است. همانطور که قبلا گفته شد این گل رشد سریعی ندارد و به آرامی و به کندی رشد می کند، لذا نیاز به تعویض گلدان در هر سال ندارد. شما می توانید هر سه سال یک بار اقدام به تعویض گلدان این گیاه کنید و بهترین زمان برای این کار فصل بهار است، البته توجه داشته باشید که به هیچ وجه از خاک قدیمی استفاده نکنید.
آیا گل سیکاس سمی است؟
متخصصان و علاقمندان به پرورش گیاهان آپارتمانی توصیه می کند که به هیچ وجه این گیاه در معرض دسترسی کودکان و اطفال قرار نگیرد. چرا که در صورت ورود تمامی اجزای این گل از برگ گرفته تا ساقه به بدن انسان ممکن است دچار مسمومیت شده و عوارض این مسمومیت تشنج، استفراغ و درد شکم می باشد و بعضاً دیده شده که شخص مسموم دچار مرگ می شود.
مسمومیت این گیاه حتی برای حیوانات نیز خطرناک است. اگر شما حیوان خانگی دارید باید این گیاه را از دسترسی آنها نیز خارج کنید. در صورت مشاهده هر یک از موارد مسمومیت که ذکر شد اولین قدم در تماس با اورژانس است تا شخص مسموم را هر چه سریع تر به مرکز درمانی انتقال داده و نسبت به شستشوی معده اقدام شود.
مشکلات و آفات گل سیکاس
گل سیکاس یا همان نخل زینتی علی رغم مقاومت بالایی که در برابر دما و رطوبت دارد ممکن است نسبت به حمله آفات و قارچ ها نیز دچار آسیب شود که در ادامه به برخی از این موارد می پردازیم. یکی از آفاتی که ممکن است این گیاه را مورد هجمه و صدمه قرار دهد حشره موذی به نام شپشک است. در صورت مشاهده زرد شدن برگ های گیاه خود قسمت زیرین برگ ها را مورد بررسی قرار دهید، زیرا این حشره موذی قسمت پنهانی برگ ها که زیر آن هاست چسبیده و شروع به مکیدن شیره گیاه می کند. برای از بین بردن این آفت اولین قدم جدا کردن برگ آسیب دیده است.
بعد از جدا کردن برگ ها شما می توانید به وسیله اسپری، روغن باغبانی را به تمامی اجزا و قسمت های گیاه خود آغشته کنید و با این کار از مشکلات بعدی نیز جلوگیری می کنید.
دمای مناسب سیکاس
گیاه سیکاد در دمای کمتر از ۱- درجه سانتیگراد از بین می رود و دمای بالای ۲۴+ سانتیگراد را نمیتواند تحمل کند. میتوان گفت دمای قابل تحمل برای این گیاه بین ۲۴+ درجه تا۱- درجه می باشد. هوای معتدل و کمی گرم و مرطوب مورد پسند این گیاه می باشد.
بهترین دما برای رشد و سالم ماندن آن بین ۱۸ الی ۱۲ درجه است. هنگام بارش تگرگ برگ های این گیاه دچار لکه های زرد می شود پس پیشنهاد می شود که در فصل زمستان گیاه را با یک کیسه پلاستیکی بپوشانید.
نور مناسب سیکاس
نور مستقیم مطلوب نخل سیکاس می باشد. البته میتوان آن را در آپارتمان در کنار پنجره های جنوبی با کمترین فاصله قرار داد و باید در نور صبح و نور ظهر خورشید آن را در معرض تابشه نور مسقیم ۲ الی ۴ ساعت قرار داد. هنگامی که گیاه در فصل اردیبهشت و یا شهریور برگهای جدید میزند نباید آن را در مقابل نور شدید قرار داد به دلیل اینکه برگ های جدید کوتاه می مانند و اگر نور کافی به آن نرسد برگها بلند می شوند.
برگ های گیاه سیکاس به طرف نور میروند و پس از مدتی کج میشوند. برای جلوگیری از این مشکل باید گیاه را در طول هفته ۹۰ درجه بچرخانید.
آبیاری مناسب سیکاس
سیکاس گیاهی است که به آبیاری کم مقاوم است به دلیل اینکه ساقه آن را آب را در خود ذخیره می کند تا زمانی که گیاه تشنه شد از آن استفاده کند. در فصل تابستان که هوا گرم تر است هفته ای ۲ بار آن را آبیاری کنید و در فصل زمستان تعداد دفعات آبیاری را کاهش دهید.
در هنگام آبیاری دقت کنید که آب بر روی برگهای سیکاس نریزد زیرا باعث پوسیدگی برگهای آن می شود. زمانی اقدام به آبیاری کنید به خاک گیاه تا عمق ۴ الی ۵ سانتیمتر خشک شده باشد. اگر گیاه را در گلدان کاشت و در خانه نگهداری می کنید اجازه دهید که خاک گلدان کاملاً خشک شود سپس اقدام به آبیاری نمایید این گیاه دوست ندارد که مدام خاکش رطوبت داشته باشد و اگر آبیاری این گیاه بیش از نیاز باشد مانند گیاهان دیگر ریشه آن پوسیده میشود.
رطوبت مناسب سیکاس
در ابتدا باید گفت که این گیاه به نبود رطوبت ندارد اما در صورت تامین رطوبت می تواند داشته باشد در فصل تابستان که دمای هوا افزایش پیدا میکند توانید از راه غبار پاشی رطوبت را برای این گیاه فراهم کنید البته توجه کنید که در نور مستقیم خورشید گیاه را غبار پاشی نکنید.
همچنین برای تامین رطوبت آن می توانید خاک گیاه را کمی مرطوب نگه دارید اما نه اینکه خاک آن در آب غوطه ور شود. راهکار دیگر گذاشتن یک سینی پر آب در زیر گلدان سیکاس است ک رطوبت مورد نیاز آن را تامین می کند.
کوددهی گل سیکاس
کود دهی به این گیاه بستگی به میزان نور دریافتی و محیط قرارگیری سیکاس دارد ، به این صورت که اگر این گیاه را در خانه نگهداری می کنید نیاز به کوددهی زیادی ندارد اما اگر در فضای باز و یا باغچه نگهداری می کنید و در معرض نور مستقیم قرار دارد نیاز به کود بیشتری دارد، به این شکل که باید ماهی یک بار با استفاده از کودهای مخصوص این گیاه را تغذیه کنید.
توجه کنید که کوددهی زیاد منجر به سوختن ریشههای سیکاس می شود و پس از مدتی باعث نابودی کامل آن . سعی کنید که در اوایل بهار تا اواخر تابستان اقدام به کوددهی کنید. توجه کنید که از کود روی پیازه و دهانه گیاه استفاده نکنید زیرا باعث تغییر فرم برگهای جدید این گیاه می شود.
بهترین کود برای سیکاس چیست؟
به دلیل این که سیکاس گیاهی کند رشد می باشد ، می توانید در فصل بهار و تابستان یک بار از کود تقویتی استفاده کنید .کود معمولی با فرمول۱۰-۱۰-۱۰ نیز مناسب است. اگر سیکاس را در فضای باز و باغچه نگهداری می کنید بهتر است از کودهای حیوانی استفاده کنید . در هنگام کوددهی به گیاه برای جلوگیری از سوخته شدن ریشه آن کود را با آب رقیق کنید.
خاک مناسب سیکاس
سیکاس گیاهی است که به نوع خاک زیاد حساس نیست و می تواند در هر نوع خاکی به رشد خود ادامه دهد ، اما میتوان گفت که مناسب ترین خاک برای آن خاک کاکتوس همراه با مواد آلی زیاد است. سیکاس نیز مانند گیاه زاموفیلیا به خاکی با زهکش بالا نیاز دارد. می توان از ترکیب خاک گلدان و شن و خاک برگ به میزان مساوی استفاده کرد. برای سبک کردن خاک سیکاس میتوانید از پرلایت و یا ورمی کولایت استفاده کنید. در هنگام کاشت این گیاه در گلدان توجه کنید که نیمی از آن در خاک و نیم دیگرش بیرون از خاک باشد.
تعویض گلدان سیکاس
بهترین زمان برای تعویض گلدان این گیاه مانند اکثر گیاهان در اواخر زمستان تا اوایل بهار می باشد ، که در طی این زمان رشد گیاه به حداقل میرسد . میتوان نیاز به تعویض گلدان را هر ۱ تا ۳ سال با توجه به ریشه های آن تشخیص داد.
این گیاه زیبا پس از تعویض گلدان مدت زمان بیشتری لازم دارد تا با محیط جدید تطابق پیدا کند . گلدانی مناسب این گیاه است که عمیق و کوچک باشد تا رشد ریشه آن گلدان را پر کند.